Gå till innehållet.

Ändringar i vuxenutbildningsstödet för dem som inlett sina studier före 1.8.2020

Har du ansökt om vuxenutbildningsstöd för första gången före augusti 2020?

Observera att vuxenutbildningsstöd beviljas på samma villkor för studier som du redan inlett fram till den 31 juli 2024. Därefter gäller de nuvarande bestämmelserna som trädde i kraft i augusti 2020 alla som studerar med vuxenutbildningsstöd.

Detta innebär ändringar i stödbeloppet, i förbrukning av stödet och i studiekraven. Dessutom ändras modellen för ansökan till ansökan i två steg.

Läs mer om ändringarna nedan.

 

 

Inkomster och krävda studiepoäng

Du måste avlägga antingen 2 eller 4 studiepoäng under stödmånaden, beroende på om du får andra inkomster under stödperioden.

  • Om du får inkomster på över 50 % av den lön som ligger till grund för vuxenutbildningsstödet, måste du avlägga 2 studiepoäng per månad.
    • Exempel 1: Du har före studierna fått en lön på 3 000 euro per månad. Du arbetar även under din studieledighet och får en lön på 1 700 euro i månaden. Detta är mer än hälften av din typiska månadslön, så du bör avlägga 2 studiepoäng under den månaden.
  • Om du däremot inte får några inkomster alls under stödtiden eller om du får inkomster på under 50 % av den lön som ligger till grund för stödet, måste du avlägga 4 studiepoäng per månad.
    • Exempel 2:  Du har före studierna fått en lön på 3 000 euro per månad. DU arbetar inte under din studieledighet, men får semesterpenning på 400 euro under en månad. Detta är mindre än hälften av din typiska månadslön, så du ska också avlägga 4 studiepoäng under denna månad. 

Läs mer: Vuxenutbildningsstödets belopp och stödtid

Inkomster och förbrukning av stöddagar

Eventuella löneinkomster under stödperioden påverkar hur stöddagarna förlöper.

  • Om du får inkomster på över 50 % av den lön som ligger till grund för vuxenutbildningsstödet, förlöper en halv månad av stödtiden (10,75 dagar).
    • Du har före studierna fått en lön på 3 000 euro per månad. Du arbetar även under din studieledighet och får en lön på 1 700 euro i månaden. Detta är mer än hälften av din typiska månadslön, så förlöper en halv månad (10,75 dagar) av stödtiden.
  • Om du däremot inte får några inkomster alls eller om du får inkomster på under 50 % av den lön som ligger till grund för stödet, förlöper en hel månad av stödtiden (21,5 stöddagar).
    • Du har före studierna fått en lön på 3 000 euro per månad. DU arbetar inte under din studieledighet, men får semesterpenning på 400 euro under en månad. Detta är mindre än hälften av din typiska månadslön, så förlöper en hel månad (21,5 dagar) av stödtiden.

Läs mer: Vuxenutbildningsstödets belopp och stödtid

 

 

Stödbeloppet ändras

Den lön som ligger till grund för stödet fastställs på nytt från och med den 1 augusti 2024. Beakta också andra faktorer som påverkar ditt stöd:

  • Beräkningsformlerna för både fullt stöd och jämkat stöd har ändrats
  • Dina månatliga löne- eller förmånsinkomster påverkar beloppet på det stöd du ansöker om
  • Inkomsterna beaktas alltid enligt betalningsdatum

Förändringarna förbättrar dina möjligheter att samordna arbete och studier. 

Använd räknaren för att se vilket belopp ditt vuxenutbildningsstöd skulle vara enligt de nya bestämmelserna >>

 

 

Ansökan i två steg

1. Först ansöker du om ett positivt beslut om stödrättighet.

Vi undersöker om du har rätt till vuxenutbildningsstöd.

2. Efter ett positivt beslut ansöker du om stöd månatligen i efterhand. 

Enklast gör du ansökan i e-tjänsten för förmåner.

Till exempel: Du har ansökt om vuxenutbildningsstöd för första gången den 1 juni 2020. Om du ansöker om stöd för samma studier för tiden 1.6.2024–31.12.2024 får du fortfarande vuxenutbildningsstöd på samma villkor i juni och juli. Du måste ansöka om stödrättighet på nytt för tiden 1.8.2024–31.12.2024. Då fastställs den lön som ligger till grund för stödet på nytt. Därefter kan du månatligen i efterhand ansöka om utbetalning av vuxenutbildningsstöd.

Läs mer: Så här ansöker du om vuxenutbildningsstöd

Alla som fått stöd enligt de gamla bestämmelserna övergår till de nya bestämmelserna från och med den 1 augusti 2024 även om de tidigare studierna ännu inte har slutförts. Samma gäller också ifall du redan före augusti 2024 börjar studera andra studier som du beviljats stöd för tidigare. Då tillämpas de nya bestämmelserna vid beviljandet av stödet. 

 

Vilka studier betraktas som samma och vilka som andra studier?

Om du fortsätter att avlägga samma studier kan du ansöka om vuxenutbildningsstöd enligt de gamla bestämmelserna fram till den 31 juli 2024. Som samma studier betraktas till exempel:

  • Fortsatt avläggande av samma examen. Om du t.ex. tidigare har studerat för YH-examen för sjukskötare med vuxenutbildningsstöd, din studieledighet har upphört och du har varit i arbetslivet och nu blir studieledig på nytt för att fortsätta avlägga samma examen.
  • Vid universitetsstudier betraktas högre och lägre högskoleexamen som samma studier, om du från början har fått studierätt till båda examina. Ett exempel är om du har avlagt ekonomie kandidatexamen och ansökt om stöd för detta. Om du senare avlägger magisterexamen och vill få vuxenutbildningsstöd, betraktas de som samma studier.
  • De olika delarna av examen, som grund- och ämnesstudier, betraktas som samma utbildning. Om du till exempel till en början har fått stöd för grundstudier i psykologi och nu vill fortsätta dina studier genom att avlägga ämnesstudier i psykologi, kan du ansöka om vuxenutbildningsstöd enligt bestämmelserna i den gamla lagen.

Alla som får vuxenutbildningsstöd omfattas av samma bestämmelser från 1.8.2024.

Du behöver inte kontakta Sysselsättningsfonden separat om saken.

Sidan uppdaterad: 19-4-2023