Obs!

Sysselsättningsfonden's telefontjänst har en exceptionell öppettid 12-15 på torsdag 29.2. Under andra vardagar håller vi telefontjänsten öppet som normalt.  

Regeringens förslag om avskaffande av vuxenutbildningsstödet har överlämnats till riksdagen och vi har uppdaterat sidan Aktuellt om vuxenutbildningsstödet, där hittar du svar på frågor om studier som börjar hösten 2024.

Gå till innehållet.

Aktuellt

Aktuellt

Vad behöver man veta just nu om ansökan om vuxenutbildningsstöd? Se aktuella nyheter och tips, så håller du dig uppdaterad och dina ärenden sköts smidigt.

Aktuellt nu:
  • I regeringsprogrammet ingår en skrivning om indragning av vuxenutbildningsstöd. Mer information hittar du på sidan Aktuellt om vuxenutbildningsstödet

  • Förskottsinnehållningen verkställs på vuxenutbildningsstöd automatiskt och är 20 %. Om du vill ändra din skatteprocent kan du beställa ett ändringsskattekort till förmån från MinSkatt och skicka det till oss via vår e-tjänst några dagar innan du skickar betalningsansökan. Läs mer om beskattning av stöd.

  • Du kan lämna in din ansökan om stödrätt tidigast fyra månader före start av stödperiod. Ansökan kan lämnas in i upp till sex månader i efterhand. Logga in i e-tjänsten och skicka in din ansökan om stödrätt.

  • Stödbeloppet beror på din genomsnittliga månadslön före studierna, som definieras när du ansöker om stödrätt. Den beräknas utifrån löneuppgifterna för de 12 månader som föregår ansökan, som i regel erhålls från inkomstregistret. Om du har varit frånvarande från arbetet under de 12 månader som föregår din ansökan, helt eller delvis, kan vi förlänga granskningsperioden med frånvaro så att de 12 månader som betalas uppfylls. Läs mer om stödbeloppet.

  • När du har fått ett beviljat stödbeslut för den period du ansöker om, kan du ansöka om utbetalning av stödet. Betalningsansökan görs månadsvis efteråt och för hela kalendermånaden. Läs mer om att skicka in en betalningsansökan.

  • Den inkomst som betalas under stödtiden, betraktas som inkomst alltid enligt betlaningsdag, oavsett när själva arbetet har gjorts. Om du till exempel arbetar i september från 1.9. - 15.9., men lönen för perioden betalas åt dig den 15.10.  kommer denna lön att betraktas som inkomst för oktober, och det kommer att påverka mängden vuxenutbildningsstöd som ansöks om betalningen i oktober. Läs mer om stödbeloppet.
Uppskattade handläggningstider

beräknade från ansökans ankomstdag

Stödrättighet ansökan 10 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 19.2.

Betalningsansökan 1 dag
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 28.2.

Fullständigt vuxenutbildningsstöd 3 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 26.2.

Jämkat vuxenutbildningsstöd 0 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 29.2.

Vuxenutbildningsstöd för företagare 3 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 26.2.

Förhandsansökningar för företagare 3 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 26.2.

Yrkesexamensstipendium 2 dagar
För tillfället handlägger vi ansökningar som har kommit fram den 27.2.

Uppdaterad 29.2.2024

Sidan uppdaterad: 7-4-2022