Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

21.2. järjestetyn Aikuiskoulutustuki - mikä, kenelle, miten? -webinaarin tallenne on katsottavissa

UUTINEN 28.2.2024 0.00

Järjestimme keskiviikkona 21.2. Aikuiskoulutustuki - mikä, kenelle, miten? -webinaarin, jonka tallenne, diaesitys ja kysymykset vastauksineen ovat katsottavissa. Tekstitetty tallenne tulee katsottavaksi viimeistään kahden viikon kuluessa.

Tallenne:

Diaesitys

 

Kysymykset vastauksineen:

Eli jos olen aloittanut opinnot 1.1.23 ja jäisin opintovapaalle 8/24, olisinko oikeutettu aikuiskoulutus tukeen 8/24 eteenpäin vai pitääkö opintovapaa aloittaa jo 7/24 jotta saisin hakea aikuiskoulutus tukea?

  • Ei riitä, että vain opinnot ovat alkaneet ennen 1.8.2024, vaan myös tukijakson eli ensimmäisen myönteisen tukipäivän on alettava viimeistään 31.7.2024, jotta tukea voisi saada. Myönteinen tukipäätös edellyttää, että myös opintovapaa on myönnetty 31.7.2024 alkaen. Eli kyllä, myös opintovapaan on alettava viimeistään heinäkuussa.

Voiko olla kesäloma jos opintovapaa. Kun koulu alkaa 8.8. jos kirjautuu kouluun ennen 31.7

  • Sekä opintojen että tukikauden pitäisi alkaa viimeistään 31.7.2024. Jos olet aloittamassa opinnot elokuussa 2024 etkä ole ennen saanut tukea, syksyllä 2024 alkaviin opintoihin tukea ei olisi lakkautustilanteessa mahdollista saada. Huomaathan kuitenkin, että aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain sisältöön ja ehdotettuun voimaantuloaikatauluun voi vielä tulla muutoksia eduskuntakäsittelyssä.

Ennen uuden lain voimaantuloa, päätökset on tehtävä voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Jos opinnot alkavat syksyllä 2024 on aikuiskoulutustukea haettava keväällä 2024, aikaisintaan neljä kuukautta ennen opiskelujen alkua, ennen uuden lain voimaantuloa. Tätä varten täytyy hakea opintovapaata töistä opintojen ajalle. Jos uusi lainsäädäntö tulee voimaan siinä muodossa, että myönnetty aikuiskoulutustuki perutaan jälkikäteen, on opintojen alettua ilman aikuiskoulutustukea ja opintovapaan vuoksi ilman palkkaa. Tässä tilanteessa on elannon hankkimiseksi irtisanouduttava ja etsittävä uusi työpaikka. Opiskelijana ei ole oikeutettu työttömyystukiin, joten joutuu myös lopettamaan opinnot ja ilmoittautumaan työttömäksi työnhakijaksi. Voiko mennä näin?

  • Valitettavasti tämä skenaario on mahdollinen. On siis mahdollista, että myönnämme tukea hakemuksella, joka on saapunut aikaisintaan 4kk ennen haettavaa tukijaksoa syksyn 2024 opintoihin, ja jos uusi laki astuu voimaan nyt ehdotetulla aikataululla viimeistään 1.6.2024, joudumme ehkä myöhemmin tarkistamaan tukioikeuden kielteiseksi siitä syystä, että opinnot ja tukiaika eivät alkaneet viimeistään 31.7.2024. Suosittelen huomioimaan tämän omien opintojen ja opintovapaan suunnittelussa.

Haluaisin syksyllä jäädä opintovapaalle suorittamaan avoimen yliopiston perusopintokokonaisuutta (25op), jossa on vapaa suorittamisoikeus ympäri vuoden, eli opinnot voi aloittaa koska tahansa. Nyt hallituksen esityksen mukaan en voisi näitä opintoja syksyllä suorittaa. En ole aiemmin ollut opintovapaalla. Olisiko minun kuitenkin mahdollista olla nyt keväällä esimerkiksi viikko opintovapaalla aikuiskoulutustuella, aloittaa nämä opinnot yhden kurssin verran, palata loppukevääksi ja kesäksi töihin ja syksyksi hakea näihin jo alkaneisiin opintoihin ja tukeen jatkoa? Ts. Mitä tarkoittaa sivujenne Ajankohtaista-osiossa oleva “Jos opintosi ja tukioikeutesi ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024, tuen maksamista jatketaan päätöksesi voimassaolon mukaisesti.”? Voiko siis keskeyttää keväällä aloitetut opinnot ja tuen loppukevään ja kesän ajaksi ja voiko niitä sitten syksyllä jatkohakemuksen avulla jatkaa?

  • Tukea on mahdollista hakea osissa. Voitte hakea ensin keväälle tukea jollekin ajanjaksolle, pitää välissä taukoa ja hakea myöhemmin tukioikeudelle jatkoa samoihin opintoihin syksylle. Ei siis haittaa, että välissä on tauko, kunhan ensimmäinen kyseisiä opintoja koskeva tukijakso ja opinnot ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024. Tukea on mahdollista hakea halutessaan vain perusopintojen suorittamiseen. 

Mitä tulkitaan uusiksi opinnoiksi 1.8.2024 alkaen? Esimerkiksi avoimen yliopiston väyläopinnot voivat koostua yksittäisistä kursseista, mutta ovat kuitenkin yhtä ja samaa väyläopintopakettia. Miten tällaisessa tilanteessa toimitaan?

  • Uudet opinnot ovat tuen näkökulmasta sellaisia, joihin et ole ennen saanut tukea. Esimerkiksi väyläopintojen suorittamiseen on mahdollista saada tukea. Kun tukea haetaan väyläopintojen perusteella, ei opintojen ammatillisuutta tarvitse tutkia, eli opintojen ei tarvitse liittyä nykyiseen työhösi tai aiempaan tutkintoosi. Väyläopintoja emme katso siis yksittäisiksi kursseiksi, vaikka niitä ns. yksi kerrallaan suorittaisi. Väyläopintoihin tukea haettaessa hakemuksella tulee toimittaa opiskelutodistus, josta ilmenee, että opiskelet nimenomaisesti väyläopintoja.

Opiskelen parhaillaan 25op opintokokonaisuutta, johon saan aikuiskoulutustukea parhaillaan. Samat opinnot jatkuisivat syksyllä vielä 3kk ajan. Saako näihin siis edelleen aikuiskoulutustukea koska opintokokonaisuus on sama?

  • Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustuen lakkauttava laki tulisi voimaan mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 1.6.2024. Tämän jälkeen aikuiskoulutustukea voisi myöntää vain opintoihin, jotka alkaisivat ennen 1.8.2024. Siirtymäaika kestäisi samojen opintojen osalta vuoden 2025 asti. Tällöin olisi mahdollista hakea lisää tukioikeutta sekä tuen maksua, jos sekä opinnot että tukikausi alkaisivat viimeistään 31.7.2024. Lisää tukea voi hakea uudella tukihakemuksella. On tärkeätä kuitenkin huomioida, että aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain sisältöön ja ehdotettuun voimaantuloaikatauluun voi vielä tulla muutoksia.

Onko joku mimimi, montako päivää pitää olla opintovapaalla keväällä 2024, jos haluaa syksyllä olla opintovapaalla vai riittääkö vain esimerkiksi 1 päivä?

  • Voit itse valita miltä ajalta haet aikuiskoulutustukea, eli voit hakea aikuiskoulutustukea yksittäisiltä päiviltä tai pidemmiltä ajanjaksoilta. 

Opiskelen avoimessa, onko ok että teen esm. 25 op vaikka kasvatustiedettä ja sen jälkeen 25 op esm historiaa? Vai pitääkö opintojen olla samoja?

  • Samalla tukioikeuhakemuksella voi hakea tukea useisiin opintoihin eli esimerkiksi kahteen perusopintokokonaisuuteen tai useille yksittäisille avoimen yliopiston kursseille. Jos kuitenkin ensin haet ja saat tukea esimerkiksi kasvatustieteen perusopintoihin 25 op, niin et voi enää saada 31.7.2024 jäkeen tukea uusiin opintoihin. Samoihin opintoihin sen sijaan voisit edelleen saada tukea. Samoiksi opinnoiksi katsotaan esimerkiksi saman tutkinnon osan tekeminen tai saman aineen tutkinnon osat kuten kasvatustieteen perus- ja aineopinnot.

Hallituksen esityksen mukaan aikuiskoulutustukea voisi saada vain, jos opinnot ja tukiaika alkavat viimeistään 31.7.2024. Minulla on voimassa oleva opinto-oikeus yliopistoon (vuodesta 2020 alkaen), joten voinko saada aikuiskoulutustukea esimerkiksi elokuusta 2024 alkaen, mikäli haen opintovapaata tästä alkaen? Tuleeko minun suorittaa opintopisteitä jo ennen tätä 1.8.2024 alkua, jotta voin saada 1.8.2024 alkaenkin tukea? Kuinka tuo siis määritellään, että milloin opinnot ja tukiaika ovat alkaneet?

  • Jos aiot hakea aikuiskoulutustukea ennen aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain voimaantuloa, tulee sekä opintojen että tukikauden alkaa viimeistään 31.7.2024. Tällöin hallituksen esityksellä ei olisi tilanteeseesi vaikutusta niin kauan kuin jatkat samojen opintojen opiskelua.  Opintojesi pitää alkaa ennen elokuuta 2024 ja haetun tukiajan alkamispäivä pitää olla ennen elokuuta 2024. Vaikka opinto-oikeutesi on jo alkanut vuonna 2020, tukioikeushakemuksesi haetun tukiajan alkamispäivä pitää olla ennen elokuuta 2024.

Ilmeisesti minun jatkokoulutukseni lähihoitajasta sairaanhoitajaksi ei oikeuta enää aikuiskoulutustukeen, sillä opintoni alkavat valitettavasti vasta 1.8.2024, eivät ennen 31.7., sillä jouduin lapseni syntymän vuoksi lykkäämään opintojeni aloitusta tältä keväältä syksylle, sillä vauva olisi ollut vielä liian pieni nyt keväällä jäämään ilman äitiä.

  • Juuri näin eli tämänhetkisten tietojen mukaan sinun ei olisi mahdollista saada aikuiskoulutustukea opintoihin, jotka alkavat vasta 31.7.2024 jälkeen. 

Olen aloittanut opiskelut syyskuussa 2023. Hain opintovapaata ja aikuiskoulutustukea toukokuuhun 2024, mutta samat opinnot jatkuvat jälleen elokuussa 2024. Tulkitaanko tässä tapauksessa että tukioikeuteni alkaa vasta elokuussa 2024 jolloin en saisi haettua aikuiskoulutustukea?

  • Mikäli sinulla on jo tukioikeuspäätös opintoihisi (ymmärrän viestistäsi, että tukioikeus on jollakin jaksolla voimassa toukokuuhun 2024 saakka), voit normaalisti hakea lisää tukea näihin samoihin opintoihin myös 01.08.2024 jälkeen. Tukea voit hakea kyseisiin opintoihin aina vuoden 2025 loppuun saakka, jäljellä olevan tukioikeuden puitteissa.

Yksi ehto tukeen on se, että työsuhteen olisi tullut olla voimassa vuoden. Jos työsuhde on alkanut elokuussa 2023, onko mahdollista saada tukea? (Tätä ennen on ollut lyhyitä pätkiä samalla työnantajalla.) Lisäksi lasketaanko täyttyväksi työsuhdekriteeri, jos työsuhde on alkanut vanhempainvapaalla? Eli työsuhde on ollut voimassa, mutta työntekijä on ollut vanhempainvapaalla.

  • Yksi vuosi samalla työnantajalla voi täyttyä yhdessä tai useammassa jaksossa. Kysymme aikaisemmat työsuhteesi työnantajaltasi hakemuskäsittelyn yhteydessä. Työsuhteen aikaiset perhevapaat lasketaan mukaan 1v työsuhteeseen, sillä työsuhde on voimassa niidenkin aikana.

Voiko alkaneisiin opintoihin hakea tukea esimerkiksi toukokuussa, vaikka tuen tarve olisi vasta syyskuusta alkaen?

  • Voit hakea tukioikeutta toukokuulle, mikäli olet kyseisellä ajalla opintovapaalla ja opintosi myös etenevät tukiajalla. Jos hakisit toukokuussa -24 tukea tukijaksolle, joka alkaa vasta syyskuussa -24, ei tukea voitaisi tässä tapauksessa enää myöntää.

Mitä opintojen aloittamisella tarkoitetaan? Tarkoittaako se konkreettisesti ensimmäistä opiskelupäivää? Omien opintojeni kohdalla saan tiedon kouluun pääsystä 16.4.2024 mennessä ja opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 11.7.2024 klo 15.00 mennessä. Mietin, että riittääkö tapauksessani, että otan opiskelupaikan vastaan 11.7.2024 mennessä vaikka ensimmäinen opiskelupäivä olisi elokuussa ja saisin näin ollen vielä oikeuden aikuiskoulutustukeen?

  • Kysymyksesi perusteella opinto-oikeutesi alkaisi vasta 1.8.2024, eli et olisi oikeutettu tukeen, jos opinnot olisi tullut aloittaa viimeistään 31.7.2024. Opiskelupaikan vastaanottaminen ei ole siis olennainen tieto, vaan se, milloin opinnot alkavat. Kevään yhteishaussa haetaan syksyllä 2024 alkaviin opintoihin, joihin ei näillä näkymin ole mahdollista saada tukea.

Tuleeko työsuhteen pituuteen olevat ehdot täyttyä 31.7.2024 mennessä? Voiko tukioikeutta hakea, jos nykyinen työsuhde täyttää vähintään yhden vuoden keston vasta elokuun puolella?

  • Aikuiskoulutustuen saamisehtoihin kuuluu, että olet ollut päätoimisessa työsuhteessa vähintään vuoden ennen haetun tukiajan alkua. Jos aiot hakea aikuiskoulutustukea ennen aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain voimaantuloa, opintojesi pitää alkaa viimeistään 31.7.2024 ja tukioikeushakemuksesi haettu tukiaika pitää alkaa viimeistään 31.7.2024

Onko siis tilanne tällä hetkellä näin: 1) jotta saisi tukea, opinnot pitää aloittaa viimeistään 31.7.2024 2) tukea voi saada enintään noin 15 kk yhtäjaksoiseksi ajaksi 3) tuki täytyy pitää viimeistään 31.12.2025 mennessä? Jos tuohon laskee loma-ajat, tämä tarkoittaisi sitä, että sekä työntekijälle että työnantajalle tulee tarpeeton kiire / pakko saada tuliaika käytettyä, mikä ei palvele ketään (muuta kuin ehkä sitä, että aikuiskoulutusrahasto voidaan lakkauttaa melko pian vuoden 2025 lopun jälkeen). Kuulostaapa typerältä.

  • Kyllä, juuri näin - opinnot ja tukijakso tulee aloittaa viimeistään 31.7.2024. Tukea on mahdollista saada enintään 15 tukikuukaudelle. Maksimitukiajan voi käyttää kerralla tai osissa. Jos hallituksen esitys lakkautuksesta menee sellaisenaan läpi, tukea on mahdollista saada siirtymäajalla samoihin opintoihin enintään 31.12.2025 asti. 

Jos opinnot alkavat heinäkuun alussa ja niihin on myönnetty tuki, aiheutuuko ongelmia jos opintopisteet tästä kuukaudesta tulevat vasta elokuun puolella näkyviin?

  • Opintopisteiden ei tarvitse kirjautua opintorekisteriin tasaisesti tukikuukausittain. Opintojen edistymistä seurataan vasta jälkikäteen lukuvuosittain keskiarvona.

Tarkoitetaanko opintojen alkamisella sitä hetkeä, kun aloittaa esim. kk-opinnot läsnäolevana, vai sitä, jolloin opinto-oikeus ko. opintoihin on alkanut? Opiskelijoita on paljon poissaolevana tänä vuonna, ja he eivät tuon ensimmäisen tulkinnan mukaan olisi oikeutettuja lainkaan tähän tukeen?

  • Opintojen tulee edetä tukiajalla, joten mikäli opiskelija on poissaolevana, ei opintoja voisi edistää ja tällöin oikeutta tukeen ei olisi.

Olen ollut opintovapaalla ja saanut aikuiskoulutustukea edellisen kerran ennen elokuuta 2020. Voinko saada edelleen tukea näihin opintoihin, jos jatkan niitä heinäkuun 2024 jälkeen? Vai onko varmempaa jäädä opintovapaalle jo viimeistään heinäkuussa 2024?

  • Voit saada tukea samoihin opintoihin, vaikka aloittaisit seuraavan tukijakson vasta 31.7.2024 jälkeen. Jos edellinen päätöksesi on annettu niin sanotun vanhan lain aikaan, niin siirryt kaksivaiheisen tukijärjestelmän piiriin ja tuen ansio-osan suuruus lasketaan sinulle uudestaan.

Jos aloitan 31.7. opinnot mutten hae niihin tukea, lasketaanko se? Jos hakisin tukea vasta vuoden 2025 puolella, onnistuuko se?

  • Sekä tukikauden että opintojen tulee alkaa viimeistään 31.7.2024. Sinun tulee siis saada tukea meiltä ennen elokuuta 2024 samoihin opintoihin, joihin haluaisit saada tukea myös siirtymäajan puitteissa.

Mistä saan yrittäjän aikuiskoulutustuen ehdot?

Tarvitseeko opintovapaan alkaa jo heinäkuun puolella vai riittääkö, että haen tukioikeutta heinäkuun puolelle?

  • Aikuiskoulutustukea voi saada vain opintovapaan ajalle, eli sinun täytyy olla haetulla tukioikeusajalla myös opintovapaalla.

Avoimen yliopiston opintoihin liittyen kysymys: jos aikomus olisi suorittaa useita kursseja, mutta ei kuitenkaan kokonaista perus- tai aineopintokokonaisuutta, tai kokonaista moduulia tms. opintokokonaisuutta, onko näitä mitenkään mahdollista lukea samoiksi opinnoiksi esim. ilmoittamalla kaikki suunnitellut kurssit jo ensimmäisessä hakemuksessa tänä keväänä? Kun joka tapauksessa ko. kursseihin ilmoittaudutaan aina yksittäin, missään vaiheessa ei haeta opinto-oikeutta tiettyihin kokonaisuuksiin. Esim. VY+UEF järjestävät avoimessa julkishallinnon HTK-opintoja, joista voi täydennyskoulutuksena käydä vain tiettyjä kursseja. Kurssit muodostavat moduuleja, mutta voi suorittaa yksittäisiä opintojaksojakin. Jos poimin täältä haluamani kurssit ja ilmoitan etukäteen että aion tehdä ne kaikki, onko kyse samoista opinnoista, vaikka en suorittaisi kokonaisia moduuleja tai koko tutkintoa?

  • Huomioithan myös, että kaikkien suorittamiesi kurssien tulisi siinä tapauksessa alkaa viimeistään 31.7.2024. Yksittäisiin kursseihin on mahdollista saada tukea, mutta opintojen tulee alkaa ennen elokuuta. Hakemuksen yhteydessä sinun tulisi toimittaa meille siis tosite, josta käy ilmi että olet aloittanut kurssit viim. 31.7.2024.

Tulkitaanko samoiksi opinnoiksi avoimen yliopiston perusopinnot ja maisteritason opinnot syksyllä? onko siis tukikelpoinen myös syksyllä jos kesällä opiskelee avoimesta saman aineen opintoja jotka ovat myös osa mahdollisesti syksyllä alkavia maisterin opintoja?

  • Avoimessa yliopistossa suoritettavat perusopinnot ja tutkintoon johtavat maisteriopinnot katsotaan eri opinnoiksi. Hallituksen esityksen mukaan opintoihin voidaan myöntää tukea vain, jos sekä opinnot että tukioikeus ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024. Näillä tiedoin et voisi valitettavasti saada tukea enää maisteriopintoihin.

Voiko palkansaajana työskentelevä freelancer ja osa-aikaisesti työskentelevä henkilö saada lainkaan aikuiskoulutustukea, jos sattuisin pääsemään opintoihin? Opiskeluun hakuaika keväällä ja koulutuksen aloitus syksyllä 2024.

  • Palkansaajan aikuiskoulutustuen yhtenä saamisehtona on, että sinulla on hakemasi tukiajan alkuun mennessä vähintään vuoden päätoimisena kestänyt työsuhde, josta olet jäänyt opintovapaalle. Päätoimiseksi työsuhteeksi katsomme työsuhteen, jossa viikkotyöaika on vähintään 18 tuntia. Jos tilanteesi täyttää nämä ehdot, voit olla oikeutettu tukeen (myös muiden saamisedellytysten täyttyessä). 

Olen aloittanut opinnot 2024 alusta ja jään opintovapaalle 29.7. alkaen, josta alkaen hakisin myös tukea. Koska minun kannattaa tehdä tukioikeushakemus?

  • Voit hakea tukea maksimissaan 4 kk ennen haetun tukiajan alkua ja vielä 6 kk takautuvastikin. Voit siis itse näiden aikamääreiden puitteissa päättää, koska hakemus olisi hyvä jättää. Työnantajan kanssa tulisi olla opintovapaa sovittuna hakemusta jätettäessä, koska hakemukselta lähtee työnantajalle täytettäväksi lomake, jolla opintovapaa tulee vahvistaa.

Polku-/väyläopinnot tuntuvat herättävän keskustelua ja näihin liittyy omakin kysymykseni: opiskelen tällä hetkellä polkuopiskelijana YAMK-opintoja ja tutkinto-opiskelijuus astuu (hakemisen jälkeen) voimaan 1.8.2024. Jäin opintovapaalle helmikuun alusta ja tämä tukijakso jatkuu heinäkuun loppuun. Onko todella niin, että 1.8.2024 alkavat tutkinto-opinnot katsotaan eri opinnoiksi eli en olisi oikeutettu tukeen?

  • Siirtyessäsi polkuopiskelijasta (avoin amk tai avoin yliopisto) tutkinto-opiskelijaksi, statuksesi muuttuu avoimesta tutkinto-opiskelijaksi. Nämä katsotaan silloin uusiksi opinnoiksi.

Jos tekee polkuopintoja nyt, ja hakee keväällä tutkinto-opiskelijaksi, jossa jatkaa syksyllä, katsotaanko, että kyseessä on sama opiskelu? Kyseessä sama tutkinto. 

  • Polkuopinnot ja tutkinto-opinnot katsotaan eri opinnoiksi, joten hallituksen esityksen mukaan et voisi saada enää aikuiskoulutustukea syksyllä alkaviin tutkintoon johtaviin opintoihin.

Miten opintojen aloittaminen määritellään? Pitääkö olla opintopisteitä rekisterissä virallisesti kirjattuna viimeistään 31.7.24? Entä tohtoriopinnoissa, jossa opintopisteitä ei kerry säännöllisesti väitöskirjatyön luonteen vuoksi - pitääkö etukäteen ENNEN 31.7. tuottaa joku selvitys ohjaajalta työllisyysrahastolle, vai riittääkö, että pystyy sen tuottamaan tarvittaessa jälkikäteen??

  • Jotta opinnot voidaan katsoa alkaneen, tulee sinulla olla voimassa oleva opinto-oikeus tukiajalla ja sinun tulee myös tukiajalla edistää opintoja. Emme edellytä, että tukiajalla kirjautuu opintopisteitä (pisteiden olisi kuitenkin hyvä kirjautua tukiajan päättymisen jälkeen), ja tästä syystä tuen saajan on tärkeää itse pitää huolta siitä, että opinnot etenevät tukiajalla riittävästi. Vaadittu opintopistemäärä tulee täyttyä keskimäärin tukiajalla, eli opinnot voivat edetä eri määrän eri kuukausilla, kunhan keskimäärin opintopistevaatimus täyttyy. Jokaisella tukikuukaudella opintojen tulee joka tapauksessa edetä. Tuen saajan ei lähtökohtaisesti itse tarvitse toimittaa selvityksiä opintojen edistymisestä: mikäli tarvitsemme tällaista, pyydämme sitä erikseen.

Miten rajaus tiettyihin opintoihin/opintokokonaisuuksiin tehdään? Mikäli aikeena on opiskella avoimessa yliopistossa 25 op opintokokonaisuus, niin voiko sivuaineeseen kuuluvat opinnot (eivät ko. opintokokonaisuuteen suoraan sisältyvät, mutta teemaltaan erittäin hyvin kytkeytyvät) lukea kuuluvan opintoihin? Ne voisi todennäköisesti aloittaa kesäyliopistossa ennen 31.7. Tavoitteena opiskella tietojenkäsittelytiedettä ja sivuaineena tilastotiedettä.

  • Samoiksi opinnoiksi katsotaan esimerkiksi saman tutkinnon jatkaminen tai perusopinnoista aineopintoihin siirtyminen. Jos avoimessa yliopistossa vaihtaa perusopintokokonaisuudesta toiseen, katsotaan ne eri opinnoiksi vaikka opinnot voisivat kytkeytyä toisiinsa teemoiltaan.

Jos aloittaa esim. sosiaali- ja terveysalan pt:n opinnot keväällä 2024 ja haluaisi siirtyä syksyllä opiskelemaan samaa tutkintoa uusien tutkinnon perusteiden mukaisesti (tulee voimaan 1.8. 2024), niin Tulkitaanko uudet tutkinnon perusteet uudeksi tutkinnoksi vai voiko saada siihen tukea aiemman perusteella?

  • Lähtökohtaisesti mikäli suoritettavat opinnot pysyvät samana (tutkintonimike), ja olet saanut tukea ennen 31.7.2024 kyseisiin opintoihin, sinulla olisi mahdollisuus käyttää tukioikeus loppuun siirtymäajan puitteissa. Opintojen sisällä tapahtuvat muutokset kuten suoritustavan muuttaminen lähiopiskelusta monimuotoon ei vaikuta tukioikeuden muodostumiseen. Samoin kuin tutkinnon sisällä tapahtuvilla muutoksilla ei ole väliä, jos ja kun tuki on myönnetty tutkinnon suorittamiseen.

Miten ansiotuloista opintovapaalle jäävän henkilön opintojen aikaiset sivutoimiset yrittäjätulot toiminimellä katsotaan tuen määrässä? Huomioidaanko tulot kuukausittain vai vuosittain? Onko tähän jossain tarkempaa tietoa?

  • Maksuhakemuksella tulee ilmoittaa, mikäli olet saanut tukikauden aikana yritystoiminnan tuloja ja toimittaa maksuhakemuksen liitteeksi selvitys tuloista. Sivutoimisesta yritystoiminnasta saadut tulot huomioidaan kuukausitasolla. Yritystoiminnan tulot lasketaan kuitenkin lähtökohtaisesti viimeksi valmistuneen verotuksen pohjalta. Jos olet hiljattain aloittanut yritystoimintasi eikä vahvistettuja verotietoja ole saatavilla, tai mikäli tulot ovat huomattavasti muuttuneet viimeksi vahvistetun verotuksen jälkeen, yritystoiminnan tuloja voidaan tarkastella kuukausitasolla tuloslaskelmilta. Lähtökohtaisesti ensimmäisen maksuhakemuksen liitteeksi tarvitaan siis viimeksi vahvistettu verotuspäätös.

Pitääkö tukea olla nostettu ennen 31.7., jotta on jatkossa oiketettu tukeen vai riittäkö se, että on saanut tukioikeuden vaikkei olisi vielä esim. keikkatyön tai palkallisen harjoittelun vuoksi tarvinnut nostaa aikuiskoulutustukea?

  • Hallituksen esityksessä on kerrottu, että saadakseen tukea siirtymäajan puitteissa tulee hakijalla olla myönteinen päätös samoihin opintoihin ja opintojen tulee olla tosiasiallisesti alkaneet. Hallituksen esityksessä ei ole suoraan mainittu, että tukea olisi tullut saada myös maksuun. Suosittelen siis, että huolehdit siitä, että opiskelet ja teet opintoja tukiajalla.

Olen polkuopiskelija 1.1.-31.12.2024. Jotta pääsen tutkinto-opiskelijaksi pitää suorittaa 45op. Mihin mennessä nyt keväällä pitää hakea aikuiskoulutustukea, jotta sitä saa tutkinto-opintoihin? Ts. pitää päästä tutkinto-opiskelijaksi.

  • Siirtyessäsi polkuopiskelijasta (avoin amk tai avoin yliopisto) tutkinto-opiskelijaksi, statuksesi muuttuu avoimesta tutkinto-opiskelijaksi. Nämä katsotaan silloin uusiksi opinnoiksi. Tutkinto-opintojesi tulisi siis alkaa viimeistään 31.7.2024. Mikäli saisit tutkinto-opiskelijaksi paikan vasta syksyn 2024 ryhmään, et voisi näillä tiedoin saada tukea, sillä lukukausi (ja opinnot) alkavat vasta 1.8.

Millä perusteella polkuopinnot ovat eri kuin tutkinto opiskelu, kun kyseessä on täysin samat kurssit? Mistä tämä perustelu tulee? 

  • Siirtyessäsi polkuopiskelijasta (avoin amk tai avoin yliopisto) tutkinto-opiskelijaksi, statuksesi muuttuu avoimesta tutkinto-opiskelijaksi. Nämä katsotaan silloin uusiksi opinnoiksi. Tämä on vakiintunut oikeuskäytäntö, jonka mukaan toimimme.

Miten opintojen aloittaminen määritellään? Riittäisikö opintojen aloitukseksi se, että syyskuussa 2024 varsinaisesti alkaviin opintoihin (erityisopettajan erilliset opinnot) pidetään aloitusinfotilaisuus esim 6.6.24?

  • Jos aiot hakea aikuiskoulutustukea ennen aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain voimaantuloa, opintojesi pitää alkaa viimeistään 31.7.2024 ja tukioikeushakemuksesi haettu tukiaika pitää alkaa viimeistään 31.7.2024

Monessa avoimessa yliopistossa voi ilmoittautua vain yksittäisille opintojaksoille, vaikka ne ovat perus- tai aineopintojen osia. On todella harmi, jos/kun opintojaksot katsotaan uusiksi opinnoiksi.

  • Jos olet suorittamassa koko perus- tai aineopintokokonaisuutta, ei haittaa, vaikka et pystyisi ilmoittautumaan kaikille kursseille heti. Liitä tässä tapauksessa hakemukselle opinto-oikeustodistukset niistä kursseista, joille olet jo voinut ilmoittautua sekä opintosuunnitelma, jolla ilmoitat kaikki kurssit, jotka suoritat tukiajalla

Mitä jos on viimeksi ollut 100% työajalla useita vuosia sitten (eri vanhempainvapaiden takia), mutta nykyinen palkka on esim. 20-30% parempi 100%:na kuin tuo edellinen 100% palkka on? Voidaanko silloin poiketa ja laskea nykyinen palkan 100% osuuden mukaan?

  • Työnantajan tulee ilmoittaa työnantajalomakkeella kaikki poissaolosi. Mikäli jaksot, jotka pidentävät palkanmäärittelyjaksoa, yltää useampien vuosien taakse, tulee palkkatiedot silloin toimittaa tältä poissaolojen perusteella määritellyltä normaalipalkkaiselta ajalta. Vaihtoehtoisesti tuen hakija voi pyytää, että tulotiedot huomioidaan tulorekisteristä alkuperäiseltä palkanmäärittelyjaksolta, eli hakemuksen jättämishetkeä edeltävien 12 kk ajalta. Palkanmäärittelyjaksolla ei siis voi valita tiettyjä jaksoja, jotka ohitettaisi: joko ohitetaan kaikki jaksoon vaikuttavat poissaolot tai sitten käytetään tulorekisterin tietoja edellä mainitusti.

Jos haluaa jatkaa vuona 2018 aloitettuja perusopintoja avoimessa yliopistossa voiko tehdä sen vanhalla päätöksellä?

  • 8.2020 voimaan tulleen lakimuutoksen siirtymäaika päättyy 31.7.2024. Jos haet tukea edelleen vuonna 2018 aloitettuihin opintoihin, niin voit saada tukea niin sanotun vanhan lain ehdoilla 31.7.2024 saakka. 1.8.2024 sinun tulee siirtyä nykyisen kaksivaiheisen hakemusjärjestelmän piirin ja tuen ansio-osan suuruus lasketaan uudestaan. Lakimuutos ei kuitenkaan vaikuttaisi tilanteeseesi, jos opinnot ovat samat kuin mihin olet saanut jo aikaisemmin tukea.

Jos ei ole ihan varma, täyttyykö omalta osalta 8 vuotta, niin voiko sitä kysyä jostain? Olen käyttänyt laskuria, mutta koska minulla on paljon huonosti palkattua työhistoriaa, niin sen mukaan on siinä ja siinä, tulevatko vuodet täyteen.

  • Meillä ei ole palkansaajan aikuiskoulutustuelle ennakkopäätöksiä, joten voit etukäteen verkkosivujemme laskurin avulla tarkistaa, paljonko sinulle on kertynyt työhistoriaa. Laskuriin pääset seuraavalla linkillä aikuiskoulutustuki.fi/fi/aikuiskoulutustuki/hakeminen/aikuiskoulutustuen-tyohistorialaskuri/ . Laskemme muuten jos 8 vuoden työhistoriasi täyttyy tukioikeushakemuksesi käsittelyn yhteydessä. Jos työhistoriasi ei vielä täyty, kun lähetät meille ensimmäistä tukioikeushakemusta, voit myöhemmin lähettää meille uutta tukioikeushakemusta kun 8 vuoden työhistoriasi täyttyy. Aikuiskoulutustukeen vaaditaan 8 vuoden työhistoria, mutta sitä ei lasketa kronologisesti. Laskurilla hahmotat, täyttyykö se kohdallasi. 

Ymmärsinkö oikein, että polkuopintoihin ei voi saada aikuiskoulutustukea enää syksyllä 2024, jos syksyn kurssit alkavat vasta elokuussa, vaikka olisin aloittanut tämän polkuopintokokonaisuuden jo tammikuussa 2024?

  • Sekä opintojen että tukikauden tulee olla alkanut ennen 31.7.2024. Sinun tulisi olla siis ollut myös opintovapaalla nyt ennen elokuuta ja saada meiltä tuki niihin opintoihin, jota haluaisit vielä suorittaa niitä opintoja siirtymäajalla.

Eli jos olen opintovapaalla kesäkuun ja lomarahat maksetaan kesäkuussa, vaikuttaa tämä tuen maksuun?

  • Huomioimme tukiajalla maksetut palkat ja tuen määrään vaikuttavat etuudet tuloksi maksupäivän mukaisesti, riippumatta siitä, milloin olet ne ansainnut. Maksuhakemuksella tukikuukaudelle huomioidaan kaikki kyseisen tukikauden aikana maksetut palkkatulot, aikuiskoulutustukeen vaikuttavat etuudet ja yritystoiminnan ansiot. Lomaraha, lomaltapaluuraha, lomakorvaus pää- tai sivutyöstä on myös aikuiskoulutustukeen vaikuttava tulo.

Riittääkö, että keväällä pitää yhden päivän opintovapaata ja seuraavan kerran anoo tukioikeutta samoihin opintoihin esim. 1.9.2024?

  • Hallituksen esityksessä on kerrottu, että saadakseen tukea siirtymäajan puitteissa tulee hakijalla olla myönteinen päätös samoihin opintoihin ja opintojen tulee olla tosiasiallisesti alkaneet. Hallituksen esityksessä ei ole suoraan mainittu, että tukea olisi tullut saada myös maksuun. Suosittelen siis, että huolehdit että opiskelet ja teet opintoja tukiajalla. Tukioikeutta alle puolelta kuulta saadessaan opintoja tulee olla suoritettuna väh. 2op/kk.

Jos aloittaisin nyt opinnot avoimessa en olisi oikeutettu tukeen, jos pääsisin syksyllä kouluun?

  • Siirtyessäsi avoimen opiskelijasta tutkinto-opiskelijaksi, statuksesi muuttuu avoimesta tutkinto-opiskelijaksi. Nämä katsotaan silloin uusiksi opinnoiksi. Valitettavasti syksyllä 2024 alkaviin opintoihin ei ole mahdollista saada aikuiskoulutustukea.

Nykyisellä työnantajalla en välttämättä ole ehtinyt saada 12kk 100% tuloja, katsotaanko tukeen siinä tilanteessa edellisellä työnantajalla tienatut kuukaudet vai suhteutetaanko nykyisen työn 100% kuukaudet 12kk tuloksi?

  • Tuen määrä lasketaan hakemuksen jättämistä edeltävän 12 kuukauden ajalta. Voimme kuitenkin ohittaa esimerkiksi perhevapaiden vuoksi olleet palkattomat ja osapalkalliset jaksot tuen määrä laskettaessa. Tarvittaessa mikäli palkan määritysjakso ei täyttyisi nykyisellä työnantajalla, niin puuttuvat päivät huomioitaisiin edelliseltä työnantajalta. Laskemme tuen ansio-osan 365 päivä eli 12 kuukauden ajalta ja laskemme tulotiedot aina hakemuksen saapumisen aikana.

"Tulot huomiodaan aina niiden maksuajankohdan mukaisesti".  Jos saa palkan aina 15. päivä ja on vain osan kuukauden päivistä opintovapaalla, niin vaikuttaako tuo palkanmaksupäivä niin, että ei kannata olla opintovapaalla juuri 15. päivä (jottei menetä tukea)? Vai onko niin, että jos palkkakuitilla on näkyvissä jotenkin ne (yksittäiset) päivät, jolloin ei ole saanut palkkaa, niin siinä tapauksessa tuo palkanmaksupäivä ei ole oleellinen?

  • Tulot ja etuudet huomioidaan aina maksupäivän mukaisesti riippumatta siitä, milloin olet ne ansainnut. Voit tarkistaa verkkosivuiltamme löytyvältä laskurilta, kuinka paljon sinulle maksettaisi kuukauden aikana tukea.

Eli tarkennan vielä, että opinto-oikeus ei vaikuta aikuiskoulutustuen saamiseen, jos on lykännyt opintojen aloitusta äitiysvapaan vuoksi? Eli vain se, että opintojen olisi pitänyt alkaa 31.7.2024 mennessä?

  • Lakkautustilanteessa on merkittävää se, että sekä opinnot että tukikausi alkavat viimeistään 31.7.2024. Myös opinto-oikeuden tulee olla voimassa tukiajalla.

Voinko hakea nyt keväällä tukea sekä väyläopintoihin että toisen opintoalan perusopintokokonaisuuteen, ja saada näihin molempiin opintokokonaisuuksiin tukea myös syksystä 2024 jatkuen?

  • Voit hakea samalla hakemuksella tukea kaksiin eri opintoihin. Väyläopinnoista hakemukselle tulee liittää todistus, josta ilmenee, että sinulla on nimenomaisesti väyläopintoihin oikeus. Mikäli sinulla on tarkoitus suorittaa perusopintokokonaisuus kokonaan, riittää, että tästä kokonaisuudesta olet ilmoittautunut vähintään yhdelle kurssille ja sinulla on siitä liittää hakemukselle opiskelutodistus.

Jos on opintovapaalla ja saa aikuiskoulutustukea voiko myös saada hoitorahaa Kelasta?

  • Kotihoidon tuki ei estä aikuiskoulutustuen saamista, mutta se vaikuttaa maksettavan tuen määrään maksuhakemuksella. Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa, jos saat tukeen vaikuttavia etuuksia. Saamme palkka- ja etuustiedot suoraan tulorekisteristä ja Kelalta, kun haet tuen maksua. 

Onko mahdollista saada tukea, jos työnantajan myöntämä opintovapaa alkaa 16. elokuuta, mutta avoimen yliopiston opinnot on aloittanut jo heinäkuussa?

  • Sekä opintojen että tukikauden tulee alkaa viimeistään 31.7.2024. Molempien ehtojen tulee täyttyä. Jos et ole saanut aiemmin tukea samoihin opintoihin, elokuussa 2024 alkavalle tukijaksolle ei siis voida myöntää tukea, vaikka opinnot olisivat alkaneet jo aiemmin. 

Eli lasketteko kuitenkin vasta vuosittain opintopisteet, riittää että on keskimääräisesti tuo vaadittu opintopistemäärä tukikuukausilta?

  • Juuri näin eli opintopisteitä ei tarvitse kertyä tasaisesti tukikuukausittain. Opintojen edistymistä seurataan vasta jälkikäteen lukuvuosittain keskiarvona.

Voinko hakea nyt tukea avoimessa yliopistossa suoritettavaan perusopintokokonaisuuteen (25 op) vaikka tarkoitukseni on opiskella ensin esim. 15 op ja sitten välillä olla töissä ja jatkaa opintovapaata sitten myöhemmin ja tehdä nuo 10 op?  

  • Voit hakea tukioikeutta myös osissa eli esimerkiksi ensin keväälle ja myöhemmin toiselle ajankohdalle uudella hakemuksella. Tukioikeus voidaan myöntää sille ajalle, kun olet opintovapaalla ja opiskelet päätoimisesti. 

Verotetaanko siis samoin kuin ansiotuloa?

  • Aikuiskoulutustuen automaattinen ennakonpidätysprosentti on 20 prosenttia. Aikuiskoulutustuki on maksettava etuus ja voit tarvittaessa toimittaa muutosverokortin etuutta varten, jolloin voimme vaihdatuttaa ennakonpidätysprosenttia verokortin mukaisesti.

Voinko hakea tukea jo koko opintoihin, vaikka en olisi koko aikaa opintovapaalla esimerkiksi kesällä vai tuleeko kesän jälkeen hakea tuki oikeuteen jatkoa? Kyseessä avoimen yliopiston opinnot, tarkoitus koko tutkinto suorittaa eli tuleeko huomioida ja hakea koko ajalle ja myös kesälle ettei käy niin, että tukea ei voi hakea ja saada lisää.

  • Tukea on mahdollista hakea osissa. Voit siis halutessasi hakea tukea ensin kesälle jollekin jaksolle, pitää välissä taukoa ja sitten hakea tukioikeudelle jatkoa samoihin opintoihin syksyn osalta. 

Jos olen lomalla 28.7.2024 asti ja aloitan opintovapaan 29.7.2024 mutta minulle maksetaan 31.7.2024 lomapalkka joka on sen verran suuri, ettei aikuiskoulutustukea tulisi maksuun niin olenko oikeutettu aikuiskoulutustukeen 1.8.2024 alkaen. Vai pitääkö siis saada maksettava tukikuukausi ennen 31.7.2024?

  • Tämän hetken tiedon mukaan riittää se, että sinulla on tukioikeus voimassa viimeistään heinäkuun puolella ja opinnot etenevät. Maksuun hakemista ei vaadita

Mikä on 4 kk ennen? Jos tukikausi alkaa 31.7., niin voiko hakemuksen lähettää 31.3.? Vai vasta 1.4.?

  • Aikuiskoulutustukea voi hakea neljä kuukautta ennen tukijakson alkua. Neljä kuukautta määritetään päivälleen ennen, eli jos haluat hakea tukea 31.7. alkaen, voit lähettää hakemuksen 31.3. Tukijaksolla tarkoitetaan haettavaa aikuiskoulutustukiaikaa.

Eli yksi päivä opintovapaata riittäisi nyt keväälle ja sen perusteella voisin sitten syksyllä saada myös tukea?

  • Näillä tiedoilla tosiaan olennaista on se, että olet saanut tukea jollakin jaksolla ennen 1.8.2024. Tällöin voisit hakea tukioikeudelle jatkoa samoihin opintoihin syksyllä. 

Milloin on odotettavissa eduskunnalta viralliset päätökset? Opintojen olisi tarkoitus alkaa 1.6.24, mutta niitä ei voi aloittaa, jos tuki päättyykin 1.8.24 vaikka tukipäätös olisi tullut.

  • Se riippuu eduskunnan lakimuutoksen käsittelyn ripeydestä, johon emme valitettavasti osaa ottaa kantaa. Informoimme käsittelyn etenemisestä nettisivuillamme. 

Olen alanvaihtaja. Miten tukioikeus menee silloin? Eli täytyykö minun hakea ensin opintovapaata nykyisestä työstäni, joka ei liity opintoihin vaan on täysin eri ala? Voiko työnantaja kieltäytyä antamasta opintovapaata? Jos irtisanoudun niin onko oikeutettu aikuiskoulutustukeen?

  • Voit hakea aikuiskoulutustukea, kun sinulle on myönnetty opinto-oikeus ja työnantajasi on vahvistanut sinulle opintovapaan tai osa-aikatyön opintojen vuoksi. Ammatillisuus opintojen kohdalta tutkitaan, jos kyseessä on esimerkiksi yksittäiset kurssit. Tutkintoon johtavissa opinnoissa ei esimerkiksi tutkita ammatillisuutta. Opintovapaaseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä työnantajaasi, luottamusmieheen, luottamusvaltuutettuun tai esimerkiksi ammattiliittoon. Jos itse irtisanoudut aikuiskoulutustuen aikana, niin päättyy tukioikeus työsuhteen päättymispäivään. Aikuiskoulutustuki edellyttää aina työ- tai virkasuhdetta, joka on voimassa.

Saan nyt aikuiskoulutustukea, joka loppuu 3.5.2024. Jatkan syksyllä samoja opintoja syksyllä. Voinko hakea opintovapaan yhdelle päivälle eli 31.7. ja loput 1.9.2024 alkaen. Voinko hakea näille molemmille ajanjaksoille tukea jo 31.3.2024? 

  • Mikäli jatkat samojen opintojen suorittamista syksyllä, joihin jo nyt saat tukea, ei sinun tarvitse hakea tukea uudelleen heinäkuun aikana. Voit hakea samojen opintojen perusteella tukea vuoden 2025 loppuun saakka ja aivan normaalisti myös 01.08.2024 jälkeen.

Tukikausi piti siis aloittaa 31.7. (koulu alkanut jo 1.2.2024), pitääkö myös opintovapaa työnantajalta alkaa 31.7? Olin siis ajatellut aloittaa opintovapaan vasta elokuun puolivälissä ja siitä eteenpäin hakea tukipäiviä.

  • Saadaksesi aikuiskoulutustukea sinun tulee olla myös opintovapaalla. Näin siis opintovapaan ja tukikauden tulee alkaa viimeistään 31.7.

Opinnot alkaneet 2022. Täydet tukikuukaudet käyttämättä. Haluan, että tukioikeus alkaa 31.7. Onko riittävää, että jätän hakemuksen 31.7?

  • Kyllä, tukea on mahdollista hakea aikaisintaan 4 kuukautta etukäteen ja takautuvasti enintään edellisen 6 kuukauden ajalta. Näiden määräaikojen puitteissa voit lähettää hakemuksesi, halutessasi voit siis lähettää hakemuksen esim. 31.7.2024. 

Mitä jos työnantaja viivästyttää opintovapaan aloitusta?

  • Tarkemmissa opintovapaaseen liittyvissä kysymyksissä, voit olla yhteydessä työnantajaasi, luottamusmieheen, luottamusvaltuutettuun tai esimerkiksi ammattiliittoon.

Jos opinnot alkavat ennen 31.7., voiko opintovapaa ja tukikuukaudet kuitenkin alkaa vasta myöhemmin syksyllä?

  • Sekä opintojen että tukioikeuden tulee alkaa viimeistään 31.7.2024. Tukioikeudenkin tulisi siis alkaa viimeistään 31.7., jotta tuki voitaisiin myöntää.

Tuen perusteena olevista palkkatuloista vähennetään lomarahat. Entä mahdolliset bonukset/tulospalkkiot, jotka ovat ansiotuloa?

  • Tulospalkkio ja bonukset lasketaan mukaan tuloiksi kun laskemme sinulle tuen perusteena olevaa palkkaa. Lomarahat ja lomakorvaukset taas vähennetään määrästä.

En ole ihan varma, ymmärsinkö oikein. Eli onko niin, että jos tekee avoimeen yliopistoon yksittäisiä kursseja (esimerkiksi ympäristötieteen alalla) kesällä 2024 ja sitten jatkaa kursseja syksyllä (joko yksittäisiä tai polkuopintokokonaisuus) samoin ympäristötieteen alalla, tämä on ok ja aikuiskoulutustukea voi saada? Kiitos!

  • Jos haet tukea yksittäisille kursseille, uudet kurssit katsotaan aina uusiksi opinnoiksi. Tällöin sinun ei olisi lakkautustilanteessa mahdollista hakea enää lisää tukea syksylle, koska uudet kurssit ovat uusia opintoja (vaikka kyseessä onkin sama ala). Jos taas hakisit tukea polkuopintoihin ja saat myönteisen päätöksen, voit hakea lisää tukioikeutta samoihin polkuopintoihin. 

Mikäli opiskelupaikka myönnetään taidealalle AMK ja varsinaiset opinnot alkavat elo-syyskuussa 2024. Pääsykokeisiin liittyy kuitenkin 3 opintopisteen portfoliotyö, jonka suoritus myönnetään jo kesän aikana ennen 31.7. Lasketaanko koulutukseen liittyvä 3 opintopisteen pääsykoesuoritus siihen, että opiskelu olisi alkanut ennen 31.7.2024?

  • Mikäli opinto-oikeutesi kyseisiin opintoihin alkaa vasta syksyllä 2024, ei tukea voisi myöntää ennen sitä.

Eli riittää, että ennen 31.7.24 on hakenut tukea esim. yhdeksi päiväksi, jotta tukea voi hakea myöhemmin syksyllä tai ensi keväänä? Ja ei tarvitse etukäteen olla tiedossa, milloin syksyllä 24/keväällä 25 tukea hakee? Opinnot aloitettu jo siis viime syksynä 23. Ja vuoden 2026 puolella ei ole mahdollista saada tukea enää ollenkaan?

  • Lakiesityksessä ei ole otettu kantaa siihen, kuinka pitkä myönteisen tukijakson tulee ennen 1.8.2024 olla, jotta tukea voi saada vielä uudestaan siirtymäajalla. Näin ollen tulkintamme on tällä hetkellä, että myös yksi myönteinen tukipäivä ennen 1.8.2024 riittää, jotta samoihin opintoihin voi saada myöhemminkin tukea. Sinun ei tarvitse ensimmäistä tukijaksoa tehdessäsi tietää, miten haet tukea sen jälkeen myöhemmin. Tukea voisi saada enintään 31.12.2025 saakka. Huomaathan kuitenkin, että lakiesitykseen saattaa tulla muutoksia näiden asioiden suhteen eduskuntakäsittelyssä.

Opiskelen parhaillaan yhteiskuntatieteiden maisterin tutkintoa päivätyöni ohella. Olin pohtinut mahdollisuutta aloittaa opintovapaa 1.9. alkaen. Nyt vaikuttaa siltä, ettei tämä onnistu, joten mitä vaihtoehtoja minulla on? Kuinka lyhyitä aikoja aikuiskoulutustukea voidaan myöntää? Tänä keväänä en voi ottaa kuukauden opintovapaata. Suoritan kuitenkin parhaillaan graduseminaaria, jonka vuoksi olen ollut kerran kuukaudessa palkattomalla vapaalla. Voisinko siis hakea nyt aikuiskoulutustukea noille kerran kuussa oleville opiskelupäiville, ja jatkaa aikuiskoulutustuen nostamista syyskuussa? Jos tämä onnistuu, miten osoitan opintopisteiden kertymisen näiden päivien osalta?

  • Aikuiskoulutustukea voi saada myös lyhyemmällä ajalle, esimerkiksi yhdelle arkipäivälle. Saadaksesi tukea sinun tulee olla opintovapaalla tai sinulla tulee olla sovittuna osa-aikatyö opintojen ohelle. Huomioithan, että pelkkä palkaton vapaa ei riitä, vaan vapaa tulee olla sovittuna opintojen vuoksi. Tarkastelemme opintopisteiden kertymistä lukuvuosittain. Tarvittaessa kysymme sinulta tai gradusi ohjaajalta sitä, kuinka paljon olet edistänyt opintoja aikuiskoulutustuen aikana. Opintojen tulee edetä 2op-4op kuukaudessa. Suosittelen tutustumaan sivuihimme aikuiskoulutustuen määrä ja tukiaika-sivulla.

Jos tarkoituksena olisi hakea tukea kahteen avoimen yliopiston perusopintokokonaisuuteen, täytyykö molemmat perusaineopinnot aloittaa ennen tuota 1.8.2024? Vai täytyykö tukea hakea esimerkiksi toisen perus- ja aineopintoihin ja jättää toinen tekemättä tai tehdä toisen ohessa. Entä jos nuo aineopinnot jäävätkin työn vuoksi kesken (tukea ei siinä tapauksessa nosteta)?

  • Mikäli haluat esimerkiksi kahden eri aineen perusopinnot tuen perusteeksi, tulee sinulle olla viimeistään heinäkuussa opinto-oikeus myönnettynä vähintään yhdelle kurssille molemmista kokonaisuuksista. Jos sitten jatkaisit jommasta kummasta tai vaikka vain toisesta aineesta myös aineopintoihin, katsottaisi nämä samoiksi opinnoiksi perusopintojen kanssa, ja voisit saada niihin tukea myös myöhemmin.

Eli ymmärsinkö oikein: on oltava virallinen opinto-oikeus suorittaa opintoja viimeistään 31.7. JA oltava vähintään yksi päivä aikuiskoulutustuella ja sen päivän on oltava viimeistään 31.7.24? Ja tästä yhdestäkin päivästä kuluu vähintään 0,5kk aikuiskoulutustukikuukausia, eikö?

  • Kyllä, juurikin näin, eli tukioikeuden, opintovapaan ja opinto-oikeuden tulee alkaa viimeistään 31.07.2024, jotta tukea voitaisi myöntää myös myöhemmälle ajalle. Heinäkuun osalta kuluisi sitten tuo yksi tukipäivä.

Kun tukea voi hakea ainoastaan 4kk ennen tuen alkamista, eli kun haen tukea 31.7.-24 alkaen, voin laittaa hakemuksen vasta 31.3? Voinko luottaa, ettei hallitus enää tee uusia linjauksia / muutoksia jo nyt sovittuihin päätöksiin? Kannattaako / voinko laittaa hakemus kuitenkin jo "hyvissä ajoin" ennen 31.maaliskuuta?

  • Aivan eli tukea voi hakea 31.7.2024 alkaen aikaisintaan 31.3. Kuten esityksessä toimme esiin, lakimuutoksen yksityiskohtiin voi tulla vielä muutoksia eduskunnan käsittelyssä. Jos laitat hakemuksen yli 4kk etukäteen, joudumme hylkäämään hakemuksen sen saavuttua liian aikaisin eli suosittelemme laittamaan hakemuksen enintään 4 kk etukäteen. 

31.7. kuuluu vielä edelliseen lukuvuoteen. Jos hakee tukioikeutta alkaen 31.7., mutta ei suorita opintoja heinäkuun eli edellisen lukuvuoden puolella, niin onko tukea haettava ollenkaan maksuun heinäkuun osalta? Opinto-oikeus siis kyllä on.

  • Hallituksen esityksessä on kerrottu, että saadakseen tukea siirtymäajan puitteissa tulee hakijalla olla myönteinen päätös samoihin opintoihin ja opintojen tulee olla tosiasiallisesti alkaneet. Hallituksen esityksessä ei ole suoraan mainittu, että tukea olisi tullut saada myös maksuun. Suosittelen siis, että huolehdit että opiskelet ja teet opintoja tukiajalla, sillä hallituksen esityksessä on kerrottu, että opintojen tulee olla tosi asiallisesti alkaneet. 

Itä-Suomen Avoimen yliopiston psykologian perusopinnoissa ei oteta tehtäviä vastaan heinäkuussa. Voiko jonkun kurssin osion palauttaa jo 31.6 vaikka varsinainen aikuisopintorahan saaminen alkaisi vasta 31.7. (Olen opettaja ja olen kesän kesälomalla)

  • Opintojen tulee tapahtua tukiajalla. Aikuiskoulutustuki on tarkoitettu opintojen suorittamista varten, joten aiemmin suoritettuja opintopisteitä ei voida ottaa huomioon myöhemmin. Hakemuksellasi sinun tulee tosittaa, että opiskelet haetulla tukiajalla. Harkitsisin mahdollisuutta jäädä opintovapaalle ja aikuiskoulutustuelle kesäkuussa, jolloin opiskelet. Tukea voi saada osissa, eli jos saat samoihin opintoihin tukea esim. kesäkuussa 2024 tai toukokuussa 2024, voisit saada tukea niihin samoihin opintoihin myös siirtymäajan puitteissa

 Jos ilmoittautuisin ennen 31.7. esimerkiksi yhdelle kurssille ammattikorkeakouluun tutkintooni kuuluviin opintoihin (opinto-oikeus on jo nyt) ja muuten aloittaisin 1.8. opinnot, olisiko mahdollisuus saada vielä aikuiskoulutustukea? Olen tehnyt kyllä jo poissaolevaksi ilmoittautumisen vauvan vuoksi nyt keväälle enkä tiedä voiko sitä muuttaa?

  • Sekä opintojen että tukioikeuden tulee olla alkanut viimeistään 31.7., jotta tukea voidaan myöntää myös siirtymäajalla vuoden 2025 loppuun asti. Jos siis sekä opinto-oikeutesi olisi voimassa että sinulle olisi myönnetty aikuiskoulutustukea ennen 31.7., voisit saada vielä myöhemminkin tukea. Kannattaa varmistaa omalta oppilaitokselta, voiko poissaolevaksi ilmoittautumisen muuttaa vielä läsnäolevaksi.

Vai tarkastellaanko suoritettuja opintoja ollenkaan ns lukuvuosittain vai vaan yleisesti aikuiskoulutustuen tukiajalta?

  • Seuraamme opintojen edistymistä jälkeenpäin lukuvuosittain ja pyydämme tiedot suoraan oppilaitokselta.

Aikuiskoulutustuen hakemukseen tarvitaan liitteeksi opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojen laajuus = opintopisteiden määrä. Yliopiston järjestelmästä tulostettavassa virallisessa opiskelutodistuksessa ei mainita tutkinnon opintopistemäärää. Riittääkö, että siinä mainitaan, että koulutuksen tyyppi on ylempi tutkintokoulutus, josta voi päätellä opintopisteiden määräksi 120 op.

  • Opiskelutodistuksesta tulee käydä ilmi nimesi, oppilaitos, opiskeltavat opinnot, opintojen laajuus ja opinto-oikeuden ajankohta. Voit myös hakemuksen lisätiedoissa kirjata opinto-ohjelmasi eli mitä kursseja suoritat tukiaikana. 

Olen aloittamassa toukokuussa avoimessa yliopistossa ympäristötieteen perusopinnot. Haen opintovapaata ja tukea touko-kesäkuun ajaksi. Heinä- elokuussa en opintoja aio suorittaa, vaan olen töissä ja jatkan samoja opintoja vasta syyskuusta alkaen. Täytyykö opintovapaa olla tässä tapauksessa jo sovittuna syksyksikin, jotta on oikeutettu saamaan tukea myös syksyllä?

  • Tukea on mahdollista hakea osissa. Halutessasi voit siis hakea tukea perusopintoihin ensin touko-kesäkuulle, pitää välissä taukoa ja hakea sitten lisää tukioikeutta samoihin perusopintoihin syyskuusta alkaen. Riittää, että sovit syksyn osalta opintovapaasta ennen kun lähetät meille jatkohakemuksen. Syksyn opintovapaajakso ei siis tarvitse olla myönnettynä vielä kun lähetät ensimmäisen hakemuksen touko-kesäkuulle. 

Avoimessa yliopistossa opiskelemiini väyläopintoihin (eli väylä päästä tutkinto-opiskelijaksi) ei voi ilmoittautua kokonaisuutena vaan opintoihin ilmoittaudutaan aina yksittäiseen kurssiin kerralla. Voinko kuitenkin saada tukea tähän kokonaisuuteen, jos hakemuksellani kerron mitkä opinnot tällaisiin väyläopintoihin kuuluu ja mitkä opinnot olen jo suorittanut ja mitkä aion suorittaa?

  • Sinun tulee ilmoittautua vähintään yhdelle väyläopintokokonaisuuteen kuuluvalle kurssille ennen hakemuksen lähettämistä. Muista väyläopintokursseista riittää oma vapaamuotoinen opintosuunnitelma, josta käy ilmi mitkä muut väyläopintokurssit aiot suorittaa tukiajalla. 

Entä jos olisin aikeissa suorittaa kokonaisen moduulin (joka koostuu yksittäisistä kursseista), muuttaako se asiaa, voisinko silloin saada tukea ensi syksynä jos ensimmäinen kurssi olisi nyt keväällä? Onko opintokokonaisuus/moduuli siis samassa asemassa kuin perus- ja aineopinnot, vai eri asia.

  • Jos opintokokonaisuus/moduuli on oppilaitoksen luoma opintokokonaisuus eikä opiskelijan itse rakentama, tällöin tätä kokonaisuutta tarkastellaan tutkinnon osana eli kuten perus- ja aineopintojakin. Liitä hakemukselle opinto-oikeustodistukset niistä kursseista, joille olet jo voinut ilmoittautua sekä opintosuunnitelma, jolla ilmoitat kaikki kurssit, jotka suoritat tukiajalla. Huomioithan myös, että hallituksen esityksen mukaan sekä tukioikeuden että opintojen tulee alkaa viimeistään 31.7.2024, jotta aikuiskoulutustukea voi saada myös ensi syksynä.

Jos aloittaa lähihoitaja koulun ja 8.8 ja saa jotenkin sovittua ennen 31.7. alkamaan jonkun kurssin käykö se tukioikeuteen jos on opintovapaalla? Elokuussa kyllä maksetaan vielä palkkaa

  • Jos opinto-oikeus opintoihin alkaa heinäkuun puolella, voit hakea tukea jo siitä (opinto-oikeuden aloitushetkestä) alkaen.

Jos olen opintovapaalla kesäkuun, ja saan 30.6 kesälomarahat, vaikuttavatko nämä siis aikuiskoulutustuen määrään? Tai 15.6 osuva palkkapäivä, vaikka olisin kesäkuun kokonaisuudessaan opintovapaalla?

  • Maksuhakemuksella tukikuukaudelle huomioidaan kaikki kyseisen tukikauden aikana maksetut palkkatulot. Huomioimme tukiajalla maksetut palkat ja tuen määrään vaikuttavat etuudet tuloksi maksupäivän mukaisesti, riippumatta siitä, milloin olet ne ansainnut. 15.6. maksetut lomarahat vaikuttavat kesäkuun tuen määrään.

Voiko olla mahdollista, että hallitus tulisi tiukentamaan tuota päivämäärää 1.8.2024 entisestään vielä? Tai siis varmasti voi olla mahdollista, mutta varmaan kuitenkin suht. epätodennäköistä?

  • Kuten toimme esityksessä esiin, lakimuutokseen saattaa tulla muutoksia eduskunnan käsittelyn aikana. Informoimme lakimuutosten käsittelyn etenemisestä nettisivuillamme. 

Mikä on hakemusten käsittelyaika teillä tällä hetkellä?

Olette muutaman kerran infossa neuvoneet, että laita hakemus tulemaan niin katsotaan tarkemmin. Eihän hakemusta voi laittaa ennen kuin opintovapaasta on sovittu työnantajan kanssa?

  • Asia on juuri näin. Valitettavasti joudumme ohjaamaan hakemuksen jättämiseen, sillä kaikkiin kysymyksiin ei ole mahdollista antaa lupausta asiakaspalvelussa. Suurin osa aikuiskoulutustuen ehdoista kuten 8v työssäoloaika, 1v samalla työnantajalla, Suomen sosiaaliturvaan piiriin kuuluminen ja hakijan opinnot tutkitaan vasta hakemuskäsittelyn yhteydessä. Tästä syystä suosittelemme hakemuksen jättämistä, sillä siinä yhteydessä voimme tarkastella tilannetta tarkemmin. Yleisiä ehtoja toki voimme käydä läpi, mutta lupauksia emme koskaan anna asiakaspalvelussa tai tällaisen webinaarin yhteydessä. Yleisiä ehtoja toki voitte kysellä ja tarkentaa asiakaspalvelussamme, puhelimme on auki arkisin 9-15 ja asiointipalvelumme viestit-osiossa saatte vastauksia myös. 

Opintoni keskeytyivät 10 vuotta sitten ja saan nyt opinto-oikeuden takaisin kyseisen DI-tutkinnon loppuunsaattamiseen alkaen nyt kevään lopulla. Käyn joitain kursseja kesällä ja jatkan laajemmin syksyllä/keväällä. Nyt minun ilmeisesti kannattaa hakea kesällä päiväksi opintovapaata töistä ja sille päivälle aikuistukea, jotta voin hakea tukea myös syksyllä ja/tai keväällä?

  • Lakkautustilanteessa olennaista on se, että olet saanut tukea jollekin ajanjaksolle ennen 1.8.2024. Tällöin voisit hakea tukioikeudelle jatkoa samoihin opintoihin syksylle. 

Jos hakemuksen tekee vaikkapa 6 kk takautuvasti, arvioidaanko saatuja tuen määrään vaikuttavia ansioitakin takautuvasti? Eli tulisiko tällöin tarkasteltavaksi, mitä olen tienannut 31.7- sivutoimena?

  • Jos haet tukea takautuvasti, niin tuen ansio-osan suuruus lasketaan 12 kuukauden palkoista, jotka on maksettu ennen tukiajan alkamista, edeltävästä kuukaudesta alkaen. Eli jos esimerkiksi hakisit tukea takautuvasti niin, että tukijaksosi alkaa 31.7.2024, niin laskemme tuen ansio-osan 1.7.2023-30.6.2024 aikana maksetuista tuloista. 

Jos opinnot on aloitettu jo vuonna 2022 ja ne ovat edenneet, mutta opintovapaalle ei ole ollut tarvetta, voiko tukea saada vielä syksyllä 2024 samoihin jatkuviin opintoihin, jos hakemuksen laittaa ennen 31.7.? Pitääkö olla palkattomalla opintovapaalla ja saada siitä tukea ennen 31.7.24? Onko väliä, jos viimeistään 31.7. alkavalla tukioikeudella ei kuitenkaan hae tukea maksuun? Voiko tukiaikaa hakea esim 12kk ja olla sillä ajalla opintovapaalla kuitenkin vain yksittäisinä päivinä?

  • Koska opintosi ovat jo alkaneet, voit hakea tukioikeutta jo heinäkuun puolelta, kun olet opintovapaalla samalla ajalla, jolta haet tukioikeutta. Vaatimusta tuen maksuun hakemisesta hallituksen esitysluonnoksessa ei ole. Tukioikeutta voidaan myöntää myös yksittäisille päiville, mutta huomaathan, että sinun tulee ilmoittaa jo tukioikeushakemuksella tässä tapauksessa ne konkreettiset päivät, jolle tukea haet.

Oliko siis niin, että jos on opinto-oikeus voimassa jo nyt ja saisi myös muut ehdot täyttämään, tuleeko opinnot aloittaa viimeistään 31.7.? Tai voiko esim. tehdä vähän opintoja aiemmin esim. kesällä 2024 ja nostaa vähän tukea. Ja sitten ottaa muutaman kuukauden taukoa opinnoista ja sitten jatkamaan esim. marraskuu 2024- helmikuu 2025?

  • Sekä opintojen että tukikauden tulisi alkaa viimeistään 31.7.2024. Jos haet tukioikeutta ennen elokuuta 2024, voisit hakea lisää tukioikeutta vuoden 2025 loppuun samoihin opintoihin. Jos taas vaihtaisit opintojasi 1.8.2024 tai sen jälkeen, ei aikuiskoulutustukea enää myönnettäisi missään tilanteessa uusiin opintoihisi.

Millä perusteella aine opinnot katsotaan samoiksi opinnoiksi kuin perusopinnot, mutta polkuopinnot eivät ole samoja kuin tutkinto opinnot? Millä lakipykälällä polkuopintoja ei voida katsoa samoiksi opinnoiksi kuin täysin samat opinnot käydään polussa.

  • Tulkinta perustuu oikeuskäytännössä vakiintuneeseen tulkintaan. Siirtyessäsi polkuopiskelijasta (avoin amk tai avoin yliopisto) tutkinto-opiskelijaksi, statuksesi muuttuu avoimesta tutkinto-opiskelijaksi. Nämä katsotaan silloin uusiksi opinnoiksi. 

Milloin laista on eduskuntakäsittely?

  • Lähetekeskustelu pidettiin keskiviikkona 21.2.2024.

Onko mahdollista/todennäköistä että eduskunta huonontaisi hallituksen esitystä ? Esim että takautuvat peruutukset koskisi pidemmältä ajalta tms?

  • Kaikki on mahdollista. Laki on tällä hetkellä tulossa voimaan viimeistään 1.6.2024. Todennäköisyydestä emme osaa sanoa. 

Tuleeko tuki oikeutta hakea ainoastaan opintovapaan ajalle vai koko opintojen ajalle? Eli jos pitää taukoa opintovapaasta niin tukioikeutta haetaan myöhemmin. Vai jos opintovapaajaksot on tiedossa, voi hakea suoraan niiden ajoille?

  • Voit hakea tukea haluamallesi jaksolle eli tukea ei tarvitse hakea koko opintovapaajaksolle.Jos sekä opintosi ja tukiaikasi alkavat viimeistään 31.7. mennessä, voit hakea tukea myös siirtymäajalla yhdessä tai useammassa jaksossa vuoden 2025 loppuun asti.

Minun työnantaja vaihtuu liikkeenluovutuksella vuoden vaihteessa. Menetänkö oikeuteni aikuiskoulutustukeen työnantajan vaihdoksessa vai katsotaanko työsuhde jatkuvaksi myös aikuiskoulutustuen näkökulmasta?

  • Liikkeenluovutustilanteessa katsomme että kyseessä on edelleen sama työsuhde, jos siirryt uudelle työnantajalle ns. ”vanhana työntekijänä”. Tämä tarkoittaa sitä, että työsuhteeseesi ei tule muutoksia ja esimerkiksi lomaoikeus säilyy ennallaan. 

Eli jos opintovapaa alkaa esim kesäkuussa ja haen tukioikeutta mutta voi ensimmäistä tukea nostaa esim vasta elo-syykuussa?

  • Kyllä, jos haet tukioikeutta kesäkuusta alkaen, voit hakea tuen maksuun tarvittaessa vasta syksyllä. Huomaathan kuitenkin, että tukiajalla opintoja tulee edistää, vaikka tukea ei hakisi maksuun.

Olen ollut nykyisessä työpaikassani 4,5 vuotta ja sitä ennen olen toiminut samalla alalla itsenäisenä yrittäjänä 5 vuotta (osakeyhtiö, rekrytointkonsultti). Voinko hakea aikuisopintotukea? Täyttyykö 8 vuotta työtä asianmukaisesti? Yrittäjyyttä ennen olen ollut palkkatyössä kauan, yli 8 vuotta.

  • Suosittelen lataamaan työeläkeotteen ja laskemaan työssäoloaikaa laskurimme kautta. Työssäolohistorian laskuri löytyy Työllisyysrahaston/aikuiskoulutustuen nettisivuilta. Kahdeksan vuoden työhistoriaan lasketaan mukaan eläkevakuutuksen alaisessa palkkatyössä olo Suomessa, EU- ja ETA-maissa sekä Sveitsissä. Lisäksi mukaan lasketaan YEL- tai MYEL-vakuutettu yritystoiminta.

Suoritan opintoja tällä hetkellä ilman aikuiskoulutustukea. Tarkoitus opiskella myös tutkinto-opintoja kesällä, mutta olla lomalla 28.7.2024 asti ja aloittaisin opintovapaan 29.7.2024. minulle maksetaan 31.7.2024 lomapalkka joka on sen verran suuri, ettei aikuiskoulutustukea tulisi maksuun niin olenko oikeutettu aikuiskoulutustukeen Vai pitääkö siis saada maksettava tukikuukausi ennen 31.7.2024?

  • Hallituksen esityksessä on kerrottu, että saadakseen tukea siirtymäajan puitteissa tulee hakijalla olla myönteinen päätös samoihin opintoihin ja opintojen tulee olla tosiasiallisesti alkaneet. Hallituksen esityksessä ei ole kuitenkaan suoraan mainittu, että tukea olisi tullut saada myös maksuun.

Onko niin, että täysiaikaista aikuiskoulutustukea ja hoitovapaan Kela-tukea ei voi saada samaan aikaan?

  • Voit saada kotihoidontukea Kelasta sekä aikuiskoulutustukea yhtä aikaa. Kotihoidontuki vaikuttaa aikuiskoulutustuen määrään vähentävästi. Verkkosivuiltamme löytyvällä laskurilla voit laskea sinulle kuukausittain maksettavan tuen määrän.

Jos on aiemmin opiskellut työ- ja organisaatiopsykologian perusopintoja (2 kk vuonna 2018) voiko samalla päätöksellä jatkaa ne loppuun? Voiko sillä vanhalla päätöksellä aloittaa myös johtamisen perusopintoja (26 osp)?

  • Jos olet saanut aiemmin aikuiskoulutustukea työ- ja organisaatiopsykologian perusopintoihin ja jatkat edelleen samojen opintojen opiskelua, voit saada aikuiskoulutustukea myös siirtymäajalla vuoden 2025 loppuun. Johtamisen perusopinnot ovat kuitenkin uudet ja eri opinnot verrattuna aiempiin, joten näitä opintoja ei voisi opiskella enää samalla päätöksellä vaan tarvitsisit uuden päätöksen. Jotta voisit saada tukea myös mainitsemiisi johtamisen perusopintoihin, tulisi näiden opintojen sekä tukioikeuden alkaa viimeistään 31.7.2024.

Voiko opintovapaan sopia osissa eli vaikka syksylle ensin jakso (johon myönnetään akk-tukea) ja sitten vaikka keväälle uudelleen, sama tutkinto eli saisiko tuohon toiseen jaksoon myös akk-tukea?

  • Kun haet ensimmäisen tukijakson viimeistään heinäkuussa 2024 alkavaksi ja saat tähän myönteisen päätöksen, voit hakea normaalisti lisää tukea samoihin opintoihin vaikka vasta seuraavana keväänä.

Onko nyt kiire hakea aikuiskoulutustukea, jos ensimmäinen tukikuukausi olisi esim. heinäkuu? Vai onko nykyisen esityksen mukaan aikaa hakea vielä hyvin touko-kesäkuussa?

  • Aikuiskoulutustuen hakemiselle ei ole varsinaisesti kiire. Hallituksen esityksessä esitetään, että aikuiskoulutustukea ei voisi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin, joten hakuajalla ei ole varsinaisesti merkitystä. Kunhan opinnot sekä tukioikeutesi alkavat viimeistään 31.7.2024, voit hakea tukea myös kuusi kuukautta takautuvasti. Tukea ei voi myöskään hakea aiemmin kuin neljä kuukautta etukäteen.

Tukea voi hakea vain 4kk aikaisemmin: Mistä tämä aikamääre johtuu? Olisiko teillä mahdollista pidentää tätä aikaa tilanteen ollessa nyt hankala? Teille tulee varmasti myös hakemussuma maaliskuun lopussa; ehdittekö käydä läpi kaikki hakemukset?

  • Tuen hakeminen aikaisintaan neljä kuukautta etukäteen tulee suoraan laista aikuiskoulutusetuuksista. Noudatamme aina voimassa olevaa lainsäädäntöä, joten tätä aikarajaa ei valitettavasti ole mahdollista muuttaa. Tuen hakuajalla ei kuitenkaan ole merkitystä, sillä hallituksen esityksessä esitetään, että aikuiskoulutustukea ei voisi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkaviin opintoihin. Huolimatta siitä, että voimme ennen lakkauttavan lain voimaantuloa myöntää tukea syksyllä 2024 alkaviin opintoihin nykyisen lain perusteella, hallituksen esityksen mukaan oikeus saada tukea kuitenkin poistuisi lakkautuksen tultua voimaan. Kun sekä opinnot että tukioikeutesi alkavat viimeistään 31.7., voit hakea aikuiskoulutustukea myös kuusi kuukautta jälkikäteen.

Kuinka mahdollinen tukiaika määritellään esim. yrittäjäopiston opinnoissa joissa opiskeluaika on määritelty vain näin: ”Koulutuksen kesto määräytyy osaamisesi mukaan. Keskimäärin koulutuskokonaisuus kestää reilun vuoden.” eikä opinnoista ei ole ilmoitettu varsinaista opintopistemäärää?

  • Aikuiskoulutustukea voidaan myöntää vain sille ajalle, kun sinulla on opinto-oikeus voimassa sekä suoritat opintojasi. Aikuiskoulutustuen saamisehdoissa mainitaan, että opintojen tulee edetä joko 2 tai 4 opintopistettä riippuen kuukauden aikana saatavista tuloista. Oppilaitokselta kannattaa tiedustella, mikä olisi opintojen laajuus opintopisteissä ja mikä olisi opinto-oikeusaika.

Miten aikuiskoulutustuki/opintovapaa vaikuttaa vuosilomakertymään, mikäli työskentelee esim. 50% työaikaa? Entä jos osa-aikaisen opintovapaan aikana irtisanotaan ta:n toimesta, voiko silloin siirtyä kokoaikaiseksi opiskelijaksi? 

  • Työntekijälle kertyy vuosilomaa myös opintovapaan aikana. Aikuiskoulutustuen saamisen ehtona on, että hakijalla on voimassa oleva työsuhde koko tukijakson ajan. Jos sinut irtisanotaan tuotannollis-taloudellisista syistä tukiajalla, voi olla mahdollista, että sinulle myönnetty aikuiskoulutustukipäätös säilyisi voimassa. Tämä tarkastetaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti, kun olet yhteydessä meidän asiakaspalveluumme.

Suunnitelmana olisi suorittaa psykologian perusopinnot avoimessa yliopistossa.  Haluaisin aloittaa opintovapaan 31.7. eli mahd. myöhään. Voinko aloittaa opinnot heinäkuussa lukuvuoden 22-23 opintosuunnitelman mukaisesti ja jatkaa elokuussa uuden mahdollisesti muuttuvan suunnitelman mukaan? 

  • Jos sekä opintosi että tukiaikasi ovat alkaneet viimeistään 31.7., voisit saada aikuiskoulutustukea myös siirtymäajalla vuoden 2025 loppuun asti. Opintosuunnitelman vaihtumisella tässä välissä ei olisi merkitystä tuen saamisen kannalta. Jos saat tukioikeutta alle puolelta kuulta, tulee opintoja suorittaa vähintään 2op kalenterikuukaudessa.