Aikuiskoulutustuki on erinomainen keino vahvistaa omaa ammattitaitoa tai suunnata työelämässä kohti uutta. Se tarjoaa ratkaisuja monenlaisiin oman elämän tai työpaikan tilanteisiin.
Aikuiskoulutustuki antaa taloudellista selkänojaa, kun kouluttaudut opintovapaalla työvuosien lomassa. Se tarjoaa ratkaisun tilanteeseen, jossa uusien tietojen ja taitojen haltuunotto olisi ajankohtaista mutta opiskelulle voi olla vaikeaa raivata muuten tilaa arjesta.
Aikuiskoulutustuki soveltuu hyvin monenlaisiin koulutuksiin tutkinnoista niiden osiin ja lyhyempiin ammatillisiin opintokokonaisuuksiin. Työn ja opinnot voi järjestää juuri itselle sopivalla tavalla: moni opiskelee aikuiskoulutustuen turvin kokopäiväisesti, kun taas osa jää osittaiselle opintovapaalle.
Aikuiskoulutustuen edellytyksenä on muun muassa yhteensä kahdeksan vuoden työhistoria miltä alalta tahansa sekä vähintään vuoden ajan kestänyt työsuhde nykyisessä työpaikassa. Työnantajalle ei tule opintovapaasta lisäkuluja.
Tutustu Hakeminen-osiossa tarkemmin siihen, kenelle ja millaisiin opintoihin aikuiskoulutustuki soveltuu.
Nykypäivänä harva enää työskentelee koko ajan samoissa tehtävissä. Vaikka työpaikka pysyisi samana, tittelit ja työn tekemisen tavat todennäköisesti muuttuvat lukuisia kertoja.
Uusien tietojen ja taitojen haltuun ottamisen ei kuitenkaan tarvitse aiheuttaa lisää kiirettä arkeen. Aikuiskoulutustuki on ansiosidonnainen, ja monien asiakkaidemme kokemusten mukaan se voi tarjota merkittävääkin taloudellista helpotusta opiskeluaikaan. Tuen ansiosta monet ovat pystyneet opiskelemaan halutessaan vaikka kokoaikaisesti palautumisesta tinkimättä.
– Aikuiskoulutustuen yksi tavoite on tukea hyvinvointia. Opiskelusta on eniten hyötyä silloin, kun sen saa sovitettua omaan arkeen, kertoo Työllisyysrahaston palvelupäällikkö Johanna Rahunen.
Aikuiskoulutustuki myönnetään suoraan työntekijälle, ja opintovapaalla opiskelun lähtökohtana ovat hänen urasuunnitelmansa. Opintovapaa koskettaa aina kuitenkin myös työnantajaa.
Siksi omista tavoitteista kannattaa keskustella esimerkiksi oman esihenkilön kanssa hyvissä ajoin. Millaisesta koulutuksesta olisi mahdollisimman paljon hyötyä toisaalta työpaikan tilanteessa ja toisaalta omassa elämäntilanteessasi? Entä onko fiksumpaa opiskella täysipainoisesti vai hitaammin työn ohella? Miten työtehtävät järjestellään opintovapaan aikana?
Joskus kouluttautuminen voi johtaa ammatinvaihtoon, kun kutsumusta ei voi sivuuttaa tai terveys- tai perhesyyt saavat harkitsemaan uusia vaihtoehtoja. Myös tästä kannattaa keskustella avoimesti – työntekijän hyvinvointi on kaikkien etu.
Aikuiskoulutustuki-opas sisältää vinkkejä ja työkaluja, joiden avulla voit pohtia sopivia vaihtoehtoja sekä keskustella niistä esihenkilösi kanssa.
Lataa opas (PDF)