Siirry suoraan sisältöön.

Toimi näin, jos suunnitelmasi muuttuvat tai palaat opintoihin

Aikuiskoulutustuki joustaa monissa elämäntilanteen muutoksissa. Ilmoita meille, jos opiskelusuunnitelmasi tai työtilanteesi muuttuvat tai jos haluat jatkaa tauon jälkeen samoja opintoja, niin järjestellään aikuiskoulutustukiasiasi uudelleen. Katso ohjeet!

Jos yhteystiedoissasi, opinnoissasi tai työsuhteessasi tapahtuu muutoksia, kun saat aikuiskoulutustukea, ilmoita niistä meille alla olevien ohjeiden mukaan.

Yhteystietojen muutokset

Onko osoitteesi tai tilinumerosi muuttunut? Ilmoita uudet tiedot helposti asiointipalvelussamme. 

Osoitemuutokset

Sinun ei tarvitse itse päivittää osoitetietojasi, vaan saamme uudet osoitetietosi suoraan Digi- ja väestötietoviraston kautta. Jos käytössäsi on muu osoite kuin Digi- ja väestövirastossa tiedossa oleva, voit muuttaa osoitteen asiointipalvelussa profiilitiedoissasi.

Tilinumeron muutokset

Voit ilmoittaa uuden tilinumerosi seuraavan maksuhakemuksen yhteydessä.

Osoitteenmuutokset

Voit ilmoittaa uudet osoitetietosi lähettämällä viestin meille asiointipalvelussa.

 

Tilinumeron muutokset 

Voit ilmoittaa uuden tilinumerosi lähettämällä viestin meille asiointipalvelussa.

Opintojen tai työsuhteen muutostilanteet

Kun opiskelet aikuiskoulutustuella, voit hakea tukea maksuun omassa tahdissasi sen mukaan, miten opintosi etenevät. Isommista muutoksista opinto-oikeuteen sen sijaan tulisi ilmoittaa erikseen silloin kun ne vaikuttavat tukioikeuteen. Opinto-oikeuden tulee olla voimassa ja tuen ehtojen täyttyä koko sen ajan, kun hyödynnät aikuiskoulutustukea. 

Helpoimmin ilmoitat muutoksista asiointipalvelussa viestit-toiminnolla. Tarvittaessa voit olla meihin yhteydessä myös puhelimella tai sähköpostilla. Katso yhteystiedot.

Jos lopetat tai keskeytät opintosi tai opintovapaasi kesken sinulle myönnetyn aikuiskoulutustukijakson, niin muista perua aikuiskoulutustuki ajalta, jolloin tukioikeutesi ei ole enää voimassa.

Tutustu aikuiskoulutustuen ehtoihin. 

Jos valmistut ennen kuin oikeutesi aikuiskoulutustukeen päättyy, niin muista perua tukioikeutesi valmistumisen jälkeiseltä ajalta.

Jos ilmoittamasi oppilaitos vaihtuu kesken sinulle myönnetyn aikuiskoulutustukijakson, ilmoita meille muutoksesta, niin teemme muutoksen hakutietoihisi. 

Jos meille ilmoittamasi koulutus tai tutkinto muuttuu kesken sinulle myönnetyn aikuiskoulutustukijakson, sinulle aiemmin myönnetty ensipäätös pitää perua. Tämän jälkeen voit hakea uutta ensipäätöstä uuteen koulutukseesi.  

Toimi näin myös, jos haet tukea polku- tai väyläopiskelijana ja sinut hyväksytään myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi. Osaamisalan vaihtamisesta saman tutkinnon sisällä ei tarvitse ilmoittaa. 

Jos saat maksuun takautuvasti sellaista sosiaaliturvaetuutta, josta et ole ilmoittanut meille tuen hakuvaiheessa ja joka voi estää aikuiskoulutustuen maksamisen, niin ilmoita siitä meille. Tällaisia tuen estäviä sosiaaliturvaetuuksia ovat muun muassa vanhempainpäiväraha, Kelan opintoraha, työttömyyspäiväraha ja eläke. Lisätietoa sosiaaliturvaetuuksista, joita ei voi saada samaan aikaan aikuiskoulutustuen kanssa löydät sivulta Aikuiskoulutustuen määrä ja tukiaika

Jos muutat pidemmäksi aikaa ulkomaille kesken aikuiskoulutustukijakson, selvitetään, vaikuttaako muutto aikuiskoulutustuen maksamiseen. Jos muutat ulkomaille niin, että oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan katkeaa, muista perua aikuiskoulutustuki. 

Tutustu aikuiskoulutustuen ehtoihin.

Jos alat suorittaa asevelvollisuutta tai siviilipalvelusta tukiaikana tai osallistut kertausharjoituksiin, muista perua aikuiskoulutustuki kyseiseltä jaksolta.  

Tutustu aikuiskoulutustuen ehtoihin.

Jos irtisanoudut tai sinut irtisanotaan kesken sinulle myönnetyn aikuiskoulutustukijakson, ilmoita siitä pikimmiten asiointipalvelun viestit- toiminnolla. Katso yhteystiedot.

Jos tulet irtisanotuksi kesken aikuiskoulutustukijakson, tutkimme ilmoituksesi perusteella, jatkuuko tukioikeutesi. Et menetä oikeuttasi aikuiskoulutustukeen, jos työsuhteesi irtisanotaan tukikauden alkamisen jälkeen sinusta itsestäsi riippumattomista syistä.

Jos sen sijaan irtisanoudut itse, voit saada aikuiskoulutustukea viimeiseen työpäivääsi asti, minkä jälkeen oikeutesi tukeen katkeaa. Aikuiskoulutustuen myöntämisen ehtona on, että sinulla on voimassa oleva työsuhde koko aikuiskoulutustukijakson ajan. 

Tutustu aikuiskoulutustuen ehtoihin.

Samojen opintojen jatkaminen

Aiotko jatkaa saman tutkinnon tai tutkinnon osan suorittamista? Tai oletko esimerkiksi saanut aikuiskoulutustukea perusopintoihin ja aiot nyt suorittaa aineopintoja?  

Jos haluat jatkaa samojen opintojen opiskelua aikuiskoulutustukea hyödyntäen, voit hakea lisää tukiaikaa helposti lähettämällä aikuiskoulutustuen jatkohakemuksen asiointipalvelussamme.

Tukiaikaa on mahdollista jatkaa silloin, jos sinulle ei ole vielä myönnetty sitä enimmäisajaksi eli 15 kuukaudelle. Lue lisää aikuiskoulutustuen enimmäiskestosta Aikuiskoulutustuen määrä ja tukiaika -sivulta. 

Jatkohakemus perustuu osittain aiempaan ensihakemukseesi. Esimerkiksi ensihakemusvaiheessa laskettu tuen määrä pysyy samana, eli sitä ei lasketa enää uudelleen. Jatkohakemukseen tarvitsee myös toimittaa vähemmän tietoja kuin ensihakemukseen. 

Voit lähettää jatkohakemuksen, jos  

 • olet lähettänyt aikuiskoulutustukihakemuksen ensimmäistä kertaa 1.8.2020 jälkeen ja olet saanut hakemukseesi myönteisen päätöksen
 • aiot hakea tukea samoihin opintoihin, joihin sinulla on aiemmalla ensipäätöksellä haettu tai myönnetty tukioikeutta
 • opinto-oikeutesi on voimassa myös koko jatkohakemuksella hakemasi ajan
 • työsuhteessasi ei ole tapahtunut muutoksia ensihakemuksen jälkeen
 • olet sopinut opintovapaasta työnantajasi kanssa jatkohakemukseen ilmoittamallesi ajalle
 • hakemasi tukijakson alkuun on enintään neljä kuukautta aikaa tai haluat hakea tukea takautuvasti enintään kuusi kuukautta jälkikäteen.
 • Jos haet tukioikeutta jälkikäteen, lähetä samalla myös maksuhakemus samalle ajalle kuin jatkohakemus.

Muissa tapauksissa täytä uusi ensihakemus. Löydät ohjeet Näin haet aikuiskoulutustukea -sivulta.

Oletko aloittanut opinnot ennen 1.8.2020 ja palaat nyt samoihin opintoihin? Katso ohjeet hakemiseen elokuuta 2020 edeltävän lain mukaan.

Voit lähettää jatkohakemuksen aikaisintaan neljä kuukautta etukäteen ja enintään kuusi kuukautta jälkikäteen. Jos olet lähettämässä jatkohakemuksen, jolla haet tukioikeutta jälkikäteen, kannattaa tehdä maksuhakemus samalta ajalta. 

 • Kirjaudu sisään asiointipalveluun.
 • Klikkaa ”Hae palkansaajan aikuiskoulutustukea” -näppäintä, jolloin aukeaa valikko, josta pääset valitsemaan kohdan ”Täytä jatkohakemus opintoihin, joihin olet jo aiemmin saanut päätöksen”.
 • Seuraavaksi voit valita sen ensihakemuksen, johon olet tekemässä jatkohakemusta. Tämän perusteella järjestelmä esitäyttää jatkohakemuksesi.
 • Useimmiten kyse on viimeisimmästä ensihakemuksesta.
 • Täytä jatkohakemus loppuun huolellisesti.
 • Ilmoita hakemukseen työnantajasi sähköpostiosoite.
 • Työnantajallesi lähetetään jatkohakemuksen yhteydessä työnantajan lomake, johon hän vahvistaa opintovapaasi ajankohdan.
 • Selvitä ennakkoon, kenen tehtävä tietojen ilmoittaminen työpaikallasi on.
 • Liitä tarvittavat liitteet hakemukseesi.
 • Lähetä hakemus meille käsiteltäväksi.

Käsittelemme jatkohakemukset saapumisjärjestyksessä. Kun hakemuksesi on käsitelty, saat sähköpostiisi tiedon päätöksestä. Jos tarvitsemme tukipäätöksen tekemiseen lisätietoja, lähetämme sinulle viestiä asiointipalvelussa. Hakemusten keskimääräiset käsittelyajat näet Ajankohtaista -sivulta, ja omien hakemustesi tilaa voit seurata asiointipalvelussa Omat hakemukseni -kohdassa. Saatuasi myönteisen päätöksen jatkohakemuksellesi voit hakea tuen maksua aikuiskoulutustuen maksuhakemuksella tarpeesi mukaan kuukausittain jälkikäteen.  

Tuen maksua ei tarvitse hakea jokaiselta kuukaudelta, jolle sinulla on voimassa oleva jatkohakemuksen päätös, vaan voit itse valita kuukaudet, joina haluat saada aikuiskoulutustukea. Katso ohjeet maksuhakemuksen täyttämiseen Näin haet aikuiskoulutustukea -sivulta. 

Joskus voi käydä niin, että ensihakemuksella myönnettyä tukiaikaa ei ole käytetty kokonaan ja tukikuukausia on jäänyt hakematta maksuun. Tällaisissa tilanteissa ensipäätös ikään kuin varaa jäljellä olevia tukipäiviä eikä niitä voida automaattisesti myöntää jatkohakemusvaiheessa. 

Jos et aio enää hakea tukea maksuun näiltä jaksoilta, voidaan kyseiset jaksot pyynnöstäsi perua aiemmalta ensipäätökseltäsi, jolloin vastaava määrä tukipäiviä vapautuu käyttöön ja tukioikeutta voidaan myöntää jatkohakemuksella vastaavan pituiselle ajalle. Ilmoita jatkohakemuslomakkeella, jos haluat perua nämä jaksot aiemmalta ensipäätökseltäsi. 

Sivu päivitetty: 12.8.2022