Gå till innehållet.

Vi uppdaterar denna sida med information om avskaffande av vuxenutbildningsstödet fortlöpnade med information.

Aktuellt om vuxenutbildningsstödet

I regeringsprogrammet, som publicerades fredagen den 16.6.2023 står det att vuxenutbildningsstödet ska avskaffas i augusti 2024. Ändringen är planerad att träda i kraft i augusti 2024, men det finns för närvarande ingen ytterligare information om tidsplanen eller övergångsperioderna för ändringen. Vuxenutbildningsstödet har hotats av att avskaffas tidigare. Avskaffandet kräver en lagändring, som godkäns av regeringen. Så länge lagen om vuxenutbildningsförmåner inte har ändrats, beviljar och betalar vi stöd i enlighet med gällande lagstiftning.

På denna sida har vi sammanställt aktuella frågor angående avskaffande av vuxenutbildningsstödet.

Situationen orsakar mycket osäkerhet och vi beklagar detta. Vi arbetar hela tiden för att få mer tydlighet. Vi strävar efter att engagera och påverka diskussionerna och beslutsfattande med fakta.

Aktuella frågor om vuxenutbildningsstödet


Jag har fått en studieplats, kan jag nu mera ansöka om vuxenutbildningsstöd?

  • Vi beviljar vuxenutbildningsstöd i enlighet med gällande lagstiftning, precis som vi har gjort hittills. Du kan ansöka om vuxenutbildningsstöd som normalt.

Kan jag förlora rätten till stödet som redan beviljats mig?

  • I liknande fall som kräver lagändring har det i allmänhet vari en övergångsperiod under vilken alla som redan har beviljats rätt till stödet enligt gällande lagstiftning har kunnat behålla rätten till stödet. För att stödet ska avskaffas måste lagen ändras. Lagändringar kan inte påverka stöd som beviljats före ändringen.

När avskaffas stödet?

  • I regeringsprogrammet fastställs att vuxenutbildningsstödet ska avskaffas i augusti 2024. Ändringen skulle träda i kraft i augusti 2024, men det finns för närvarande ingen ytterligare information om tidsplanen eller övergångsperioderna för ändringen. Avskaffandet kräver en ändring av lagen, som har godkänts av regeringen. Så länge lagen om vuxenutbildningsförmåner inte har ändrats, beviljar och betalar vi stöd i enlighet med gällande lagstiftning.

Kan jag ansöka om stöd efter augusti 2024?

  • Du kan ansöka om vuxenutbildningsstöd för den period som du har beviljats antingen studieledighet på heltid eller deltid. Stöd beviljas fortsättningesvis i högst 15 månader under arbetskarriären. Du kan ansöka om 15 månader i antingen en eller flera perioder. Du kan ansöka om rätt till stöd tidigast fyra månader innan början av den stödperiod som ansökan gäller.

Kommer vuxenutbildningsstödet att utbetalas efter augusti 2024?

  • I beviljandet och betalandet av vuxenutbildningsstöd följs alltid gällande lagstiftning. Vi vet inte just nu om vuxenutbildningsstödet kommer att avskaffas. För att stödet ska avskaffas måste lagen om vuxenutbildningsförmåner ändras. Lagändringar kan inte påverka stöd som beviljats före ändringen. Om du har beviljats rätt till stöd före en eventuell lagändring har du rätt till vuxenutbildningsstöd efter augusti 2024.
Sidan uppdaterad: 19-6-2023