Siirry suoraan sisältöön.
Uutinen

25.4. järjestetyn Aikuiskoulutustuki - mikä, kenelle, miten? -webinaarin kysymykset ja vastaukset

UUTINEN 30.4.2024 15.30

Mutta entä pidemmän opiskeluajan kurssit, eli esim sellaiset verkko-opinnot, jotka aukeavat ja ovat opiskeltavissa jo heinäkuun puolella, mutta jatkuu tai on ylipäätään työmääränkin puitteissa opiskeltavissa vaikka lokakuun lopulle asti. Onko tällaisissa mahdollista saada tukea pidempään? Siis sinne asti, mihin kurssin kesto on päivämäärältään?

  • Aikuiskoulutustukea voidaan myöntää tukikauden ja opintojen alkaessa viimeistään 31.7.2024 mennessä. Tämä tarkoittaa aikuiskoulutustuen kannalta sitä, että saamisehtojen tulee toteutua viimeistään 31.7.2024 mennessä. Yksittäisten kurssien osalta tarvitsemme hakemuksen liitteeksi opinto-oikeudesta todistuksen ja annamme päätöksen aina hakemukseen liitetyn tai liitettyjen opinto-oikeuksien perusteella. Jos haet tukea uusien yksittäisten kurssien perusteella, niin hallituksen esityksen mukaan tukea ei voisi saada missään tilanteessa syksyllä 2024 alkavien opintojen osalta.

Miten täytän tukioikeushakemuksen, jos suoritan yliopistotutkinnon perusopinnot yhdestä yliopistosta ja polkuopintoja toisesta yliopistosta? Eli oppilaitoksia on useampia ja molemmilta on saatu opintotodistukset. Kaikki ovat ammatillista lisäkoulutusta.

  • Tukioikeushakemukseen voi koulutusohjelmakenttään ja oppilaitoskenttään laittaa vain 1 koulutusohjelman ja oppilaitoksen tiedot. Alla olevaan lisätietokenttään tulee laittaa toisen koulutuksen tiedot, ja ilmoittaa, että haet myös kyseiseen koulutukseen tukioikeutta.

Olen osallistumassa 25 op:n avoimen opintokokonaisuuteen, mutta ennen kuin voin suorittaa ko. kokonaisuuden opintoja, pitäisi suorittaa esitietovaatimuksena oleva 5 op:n kurssi. Voidaanko tämä 5 op katsoa samoiksi opinnoiksi?

  • Jos tuo 5 opintopisteen kurssi sisältyy kokonaisuuteen, se voidaan katsoa samoiksi opinnoiksi. Jos se on täysin erillinen kurssi eikä kuulu kokonaisuuteen, kurssin tulee olla sinulle ammatillista lisä- tai täydennyskoulutusta jotta tukea voidaan myöntää.

Jos tuen saannin ja opinnot aloittaa kesä-heinäkuussa, pitääkö kurssi olla saatu tehtyä valmiiksi tuolloin, vai voiko se olla valmis elokuussa? (jos ottaa pari pv kesälle opikseluun, mutta kurssin valmiiksi saanti venyy)

  • Opintojen ei tarvitse valmistua (tai opintopisteiden kirjautua) tukiajalla. Riittää, kun opintoja edistää vaaditun määrän tukiajalla.

Miten pitkään tukioikeuden päätös kestää, eli jos jätän hakemuksen 12.6 ja jään opintovapaalle 1.7 mutta päätös tulee elokuussa, niin saanko tukea.

  • Suosittelen seuraamaan käsittelyaikoja nettisivuiltamme https://www.tyollisyysrahasto.fi/ Hakemukset käsitellään saapumisjärjestyksessä. Tällä hetkellä tukioikeushakemusten arvioitu käsittelyaika on 7 päivää. Hakemuksen käsittelyajalla ei ole merkitystä tuen saamisen kannalta vaan olennaista on, että opinnot ja tukiaika ovat alkaneet viimeistään 31.7.2024.

Pidetäänkö opintoja samoina jos oppilaitos vaihtuu? Ajatus siis että opinnot itsessään jatkuvat samaan tutkintoon tähtäävänä.

  • Jos opinnot pysyy samana, mutta oppilaitos vaihtuu, näitä opintoja tulkitaan samoina opintoina.

Minulla on suunnitteilla perusopinnot 25op Pohjois-Pohjanmaan kesäyliopistossa. Ovatko kesäyliopistot julkisen valvonnan alaisia oppilaitoksia?

  • Kesäyliopistot ovat pääsääntöisesti julkisen valvonnan alaisia oppilaitoksia eli näihin voidaan myöntää tukea kaikkien saamisehtojen täyttyessä!

Mitä jos suorittaa oikeasti eri opintoja kuin on hakemukseen merkannut (esim. jos saakin hylätyn ja tekeekin muita kursseja): perutaanko saatu tuki, kun opintojen edistymistä myöhemmin seurataan?

  • Opintopistekertymässä voidaan huomioida vain sellaiset opinnot, jotka on mainittu päätöksellä. Opintopistevaatimuksen (2 tai 4 pistettä per tukikuukausi riippuen tuloista) pitäisi kertyä juuri niistä opinnoista, jotka on ilmoitettu päätöksellä. Jos suoritat muita opintoja, joihin ei ole myönnetty tukioikeutta, näistä saatuja opintopisteitä ei voida laskea mukaan. Jos jälkikäteen ilmenee, että opintopisteitä ei ole tarpeeksi, tuki peritään takaisin.

Suoritan avoimessa ammattikorkeakoulu opintoni loppuun, voinko siis hakea tukea siksi ajaksi?

  • Voit hakea tukea myös avoimen ammattikorkeakoulun opintoihin. Tukiajan ja opintovapaan kyseisiin opintoihin tulee alkaa viimeistään 31.07.2024. Mikäli kyseessä on tutkinnon osan loppuun suorittaminen, riittää, että sinulla on hakemuksen jättämishetkellä toimittaa yhdestä kurssista opinto-oikeustodistus sekä oma opintosuunnitelma. Mikäli taas olisi kyse puhtaasti yksittäisistä kursseista, tulisi kaikkiin kursseihin (jotka haluat tuen perusteeksi) olla toimittaa opinto-oikeustodistus viimeistään 31.07. alkaen. Eli yksittäisten kurssien tulee olla alkanut viimeistään heinäkuun lopussa.

Jos opinto-oikeus päättyy 31.7 ja jatkoa opinto-oikeudelle voi hakea vasta elokuussa 2024 niin onko tällä merkitystä aikuiskoulutustuen saantiin?

  • Lakkautustilanteessa olennaista on, että ensimmäinen tukijakso ja opinnot alkavat viimeistään 31.7.2024. Jos sinulla on nyt opinto-oikeutta 31.7.2024 asti, voit hakea tukioikeutta tuohon päivämäärään asti. Jos opinto-oikeutta jatketaan myöhemmin, voit sitten hakea tukioikeudelle jatkoa. Sillä ei ole sinänsä merkitystä, milloin opinto-oikeuden jatkosta päätetään, kunhan olet saanut myönteisen tukioikeuspäätöksen samoihin opintoihin jollekin jaksolle ennen elokuuta 2024.

Jos minulla on opinto-oikeus maisteritutkintoon aineessa X, mutta aikuisopintotuen aikana opiskelen samassa yliopistossa vain sivuainetta, esim. perus- ja aineopinnot aineesta Y (eri kuin mikä pääaine on). Onko tämä ok, ja tukea on mahdollista saada? Eli en siis opiskelisi tukikuukausien aikana lainkaan pääainettani vaan vain sivuainetta, joka tulee osaksi pääopintoja?

  • Jos haet tukioikeutta maisterin tutkintoon, sinun ei tarvitse erikseen eritellä hakemuksella, mitä tutkintoon kuuluvia opintoja suoritat tukiajalla. Jos ja kun nuo sivuaineopinnot sisällytetään maisterin tutkintoon, voit opiskella niitä tukiajalla vaikka kyseessä ei olekaan oma pääaineesi.

Huomioidaanko veronpalautus tulona tukea maksettaessa?

  • Veronpalautusta ei huomioida tulona.

Pitääkö kaikki opinnot olla kirjattuna hakeukseen vai voiko laittaa opintoja yleisesti esim. tekoäly, tietojohtaminen tai analytiikka. Esim. yliopiston opintojaksot avautuvat syksyllä 2024 ja ne alkavat vuoden 2025 alussa.

  • Mikäli haet tukioikeutta yksittäisille kursseille, jotka eivät muodosta opintokokonaisuutta (esimerkiksi avoimen yliopiston perus- tai aineopinnot), tulee hallituksen esityksen perusteella kaikkien yksittäisten kurssien alkaa viimeistään 31.7.2024, samoin kuin opintovapaan ja haetun aikuiskoulutustukiajan. Kaikista kursseista tarvitaan hakemukselle opiskelutodistus, ja hakemuksella tulee ilmaista selkeästi, mille kursseille hakee tukioikeutta.

Jos aloitan opintovapaan 1.7.2024 ja haen tukea 15kk eteenpäin. Ja olen lomalla työpaikastani 15.7.-15.8., onko tämä ok? En siis hae konkreettista tukea noilta kuukausilta välttämättä, mutta riittääkö tämä siihen, että hakemukseni hyväksyttäisiin 1.7. alkaen?

  • Tällainen vaihtoehto on mahdollinen eli kunhan opintovapaasi, tukikautesi ja opintosi alkavat viimeistään 31.7.2024. Vuosiloman ajalle tukioikeutta ei voida myöntää.

Jos on päivän viikossa pois opiskelemassa, eli noin 20% työajasta, niin ilmeisesti ei silloin saa lainkaan tukea?

  • Voit olla myös osittaisella opintovapaalla ja saada aikuiskoulutustukea. Voit testata verkkosivuiltamme löytyvällä laskurilla kuinka paljon sinulle maksettaisi tukea osittaisen opintovapaan ajalta: https://www.aikuiskoulutustuki.fi/hakeminen/aikuiskoulutustuen-maaran-laskuri/

Eli jos: " Uudet opinnot alkavat (lukuvuosi 2024–2025) alkaa 1.8.2024 ja päättyy 31.7.2025. Ja opetus syksyllä 2024 alkaa aikaisintaan 12.8.2024. ". Eli tällöin ei sitten voi hakea tukea?

  • Tällöin tosiaan tukea ei enää kyseisiin opintoihin voisi saada.

Jos opinnot ja opintovapaa alkaa 31.7, onko tällaisiin opintoihin mahdollista saada tukea? Ja milloin hakemus kuuluu jättää viimeistään?

  • Jos sinulla on opinto-oikeutta, opintosi ovat alkaneet, olet opintovapaalla ja aikuiskoulutustukesi haettu tukiaika alkaa viimeistään 31.7.2024 sinun on mahdollista vielä saada aikuiskoulutustukea. Tukioikeushakemusta voit lähettää 4 kuukautta ennen haetun tukiajan alkua ja 6 kuukautta takautuvasti.

25op erityispedagogiikan perusopinnot kesäyliopiston kautta ovat alkamassa ajalle 6.5-31.12.2024, siirryn vanhempaivapaalta suoraan opintovapaalle 1.6- 31.12. 2024, tälle ajalle lienee voin saada vielä aikuiskoulutustukea jos muut tuen saamisen edellytykset täyttyvät?

  • Kyllä vain eli voit hakea tukioikeutta tuolle ajalle. Tutkimme tuen saamisedellytysten täyttymisen hakemuksesi käsittelyn yhteydessä.

Kun tuen saamisen yhtenä ehtona on väh. 8 vuoden työelämässä olo, niin miten se tarkalleen lasketaan? Täytyykö siis työelämässä olla ollut täysipäiväisesti kahdeksan vuoden ajan vai riittääkö että Ilmarisen sivuilla näkyy että ensimmäinen työsuhde on alkanut väh. 8 vuotta sitten riippumatta minkälaisia työsuhteita siitä lähtien on ollut?

  • Työhistoria lasketaan eläkevakuutetuissa työsuhteissa saamiesi vuosiansioiden perusteella. Kertyvät työhistoriakuukaudet saadaan jakamalla kalenterivuoden ansiot vuosiansion jakajalla, joka vaihtuu vuosittain. Voit kätevästi laskea työhistoriasi verkkosivujemme laskurilla. Tarvitset laskurin käyttämiseksi työeläkeotteesi, jolle pääset myös laskurin linkin kautta. Työssäolojaksojen ei tarvitse olla yhtenäisiä, vaan kaikki lyhyet pätkätkin lasketaan mukaan, kunhan ne on eläkevakuutettuja, eli näkyy työeläkeotteella. Lisäksi: Jos olet ollut poissa työelämästä esimerkiksi perhevapaiden tai ase- tai siviilipalvelusajan takia, voidaan tällaiset jaksot katsoa työhön rinnastettavaksi ajaksi ja laskea mukaan työhistoriaan. Rinnasteista aikaa voidaan laskea mukaan korkeintaan 2 vuotta. Rinnasteista aikaa ei voida laskea mukaan sellaisen vuoden osalta, jolloin työhistoriaa on kertynyt ansioiden perusteella jo täydet 12 kk.

En ainakaan huomannut esityksestä, että siinä olisi käyty läpi avoimen YAMK polkuopinnoista ja ehdollista opintojen aloitusta 1.8 alkaen.  Eli jos suoritan nyt avoimessa polkuopintoja ja saan aikuiskoulutustukea ja minut hyväksytään 1.8 alkavaan tutkintoon johtaviin opintoihin, niin onko kyseessä samat opinnot ja voinko hakea tukea?

  • Polkuopinnot ja tutkintoon johtavat opinnot ovat eri opintoja. Jotta voisit saada tutkintoon johtaviin opintoihin tukea vuoden 2025 loppuun asti, tulisi opintojen alkaa ja sinun tulisi saada niihin tukea ennen 1.8.2024.

Suoritin 23 syksy - 24 kevät avoimen väyläopinnot ja nyt pääsen tutkinto-opiskelijaksi linjalle. Onko minulla mahdollisuus siis saada aikuiskoulutustukea tutkinto-opiskelijana 24 syksyllä alkaville maisteriopinnoille?

  • Väyläopinnot ja tutkintoon johtavat opinnot katsotaan eri opinnoiksi. Sinun tulee tehdä tutkintoon johtaviin opintoihin uusi hakemus, sillä kyseessä ovat uudet opinnot. Uusien opintojen tulisi hallituksen esityksen mukaan alkaa viimeistään 31.07.2024, jotta niihin voisi vielä saada aikuiskoulutustukea. Myös opintovapaan ja haetun aikuiskoulutustukijakson tulee alkaa viimeistään 31.07.2024. Syksyllä alkaviin opintoihin ei hallituksen esityksen mukaan voi saada aikuiskoulutustukea.

Onko (näillä näkymin) tuen saamiselle jatkossa siis riittävä edellytys se, että opiskelijalle myönnetään tuki ennen 31.7.? Eli jos käykin niin että tulee lomarahat tms. ja tukea ei lopulta saakaan, niin se ei haittaa tulevien tukien haussa?

  • Hallituksen esityksen mukaan tuen saamisen edellytyksenä on, että opinnot ja tukioikeus alkavat viimeistään 31.7.2024. Hakemuksen voi lähettää 6 kuukautta jälkikäteen. Sinun ei tarvitse tämän hetken tiedon mukaan hakea tukea maksuun esim. heinäkuussa, jos sinulla on silloin paljon tuloja. Kaikki tuen saamisen edellytykset tulee kuitenkin täyttyä tukioikeuden myöntämiseksi.

Täytyykö opintovapaasta toimittaa työnantajalta jokin virallinen dokumentti?

  • Kun lähetät meille hakemuksen, työnantajalle lähtee täytettäväksi sähköinen lomake, jolla pyydetään varmistamaan opintovapaan ajankohta. Esim. opintovapaatodistusta ei tarvitse siis toimittaa erikseen.

Mitä tarkoittaa tukioikeus? Eli koulu ja tukioikeus pitää olla alkanut ennen 1.8. Mutta kuitenkin tukioikeutta voi hakea 6 kuukautta jälkikäteen. Onko tukioikeus käytännössä opiskelupaikka ja hyväksytty opintovapaa, jotka on alkanut ennen 1.8?

  • Tukioikeudella tarkoitetaan aikuiskoulutustuen haettua tukiaikaa. Tukioikeutesi, eli haettu tukiaika aikuiskoulutustuelle, pitää alkaa viimeistään 31.7.2024. Jotta sinulle voidaan antaa myönteinen päätös, eli myöntää tukioikeutta, sinulla pitää olla voimassa oleva opinto-oikeus ja sinun pitää olla opintovapaalla.

Voinko siis olla opintovapaalla 1 päivän ennen 31.7. ja sitten myöhemmin kuukauden? Käynnistääkö tuo 1 päivä oikeuden aikuiskoulutustukeen jatkossa?

  • Kyllä vain eli voit olla opintovapaalla/aikuiskoulutustuella esimerkiksi vain yhden päivän ennen elokuuta 2024. Samoihin opintoihin olisi sitten mahdollista hakea lisää tukioikeutta myös myöhemmin.

Olen ollut opintovapaalla 10 vuotta sitten ja saanut silloin aik.koulutustukea. Onko oikeus saada jatkaa näitä opintoja ja tukea 1.8 jälkeen?

  • Voit tämänhetkisen tiedon perusteella hakea samoihin opintoihin tukea yhdessä tai useammassa osassa vuoden 2025 loppuun asti. Kannattaa kuitenkin huomioida se, että aikuiskoulutustuen lakkauttavan lain sisältöön ja ehdotettuun voimaantuloaikatauluun voi vielä tulla muutoksia eduskuntakäsittelyssä. Päivitämme ajankohtaisen tiedon nettisivuillemme aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta.

Olen hakenut yhden päivän opintovapaata ja aikuiskoulutustukea kesällä alkaviin opintoihin ja tukioikeus tähän myönnetty. Aikuiskoulutustuen laskurin mukaan saan tuolta yhdeltä päivältä tukea 0e. Voinhan silti hakea näihin opintoihin tukea myös 1.8. jälkeen? Tarkoitus on myöhemmin pitää pidempi opintovapaa näitä opintoja varten.

  • Hallituksen esityksestä ei käy ilmi, että tukea pitäisi myös saada maksuun vaan olennaista on, että tukioikeus on myönnetty ennen 1.8.2024. Näillä tiedoilla voisit siis hakea lisää tukea samoihin opintoihin myös 1.8. jälkeen.

Voiko tukikuukausien aikana suorittaa maisteriopintoihin kuuluvaa sivuainetta, jos hakemus on tehty x maisterivaiheen opintoihin?

  • Kyllä, mikäli opiskelet sivuainetta samalla opinto-oikeudella, kuin maisteriopinnoissa.

Voinhan opiskella yhtä aikaa kahdessa eri (avoimessa) oppilaitoksessa kaksia eri perus-/aineopintoja?

  • Voit opiskella eri oppilaitoksissa samaan aikaan. Järjestelmämme antaa sinun ilmoittaa tukioikeushakemukselle yhden oppilaitoksen tiedot, joten ilmoita koulutustietojen lisätietoihin mihin opintoihin haet aikuiskoulutustukea ja toimita tarvittavat todistukset opinnoista hakemukselle. Kaikki opinnot, joihin haet aikuiskoulutustukea samaan aikaan, tulevat samalle hakemukselle

Onko tietoa milloin hallituksen päätös lakkauttamisesta varmistuu? Kuulostaa siltä, että se on jo varma.

  • Valitettavasti se on vielä epävarmaa. Kun eduskunnan valiokuntakäsittely asiassa päättyy, siirtyy hallituksen esitys eduskunnan käsittelyyn. Hallituksen esityksessä on esitetty, että laki tulisi voimaan mahdollisimman pian kuitenkin viimeistään 1.6.2024. Päivitämme muutokseen liittyen nettisivujamme aina uusimman tiedon mukaan.

Ihan tekninen kysymys: mitä hakemuksessa laitetaan koulutuksen päättymispäiväksi, jos kyseessä on tutkinto, johon ns. ikuinen opinto-oikeus (kyse tohtoriopinnoista)?

  • Voit tässä tapauksessa merkitä opintojen päättymispäiväksi esimerkiksi arvion siitä, koska opintosi on tarkoitus valmistua.

Olen aloittamassa Turun kesäyliopiston kautta erityispedagogiikan perusopintoja 25op ajalle 6.5-31.12.2024. Olen nyt vanhempainvapaalla ja siirryn siitä suoraan 1.6.2024 opintovapaalle, olenhan oikeutettu aikuiskoulutustukeen kun muut kriteerit kyllä täyttyvät? ja koska opintoja ei ole heinäkuussa niin silloin jätän vaan tukea hakematta? en aio käydä töissä vaan haen täysimääräistä opintovapaata.

  • Mikäli ymmärsin oikein, on tarkoituksesi hakea tukea perusopintojen suorittamiseen 01.06.2024 alkaen pidemmälle yhtäjaksoiselle ajalle. Mikäli siis kaikki tuen saamisedellytykset täyttyvät ja saat myönteisen tukioikeuspäätöksen 01.06.2024 eteenpäin, on tämä riittävää. Voit sitten jättää heinäkuun tuen hakematta maksuun, koska opinnot ei tällöin kertomasi mukaan etene

Jos haen tukea avoimen yliopiston perusopintoihin, onko hyväksyttävää opiskella myös jotain muuta samaan aikaan?

  • Voit ilman muuta opiskella samaan aikaan muutakin, mutta olennaista on, että opiskelet myös niitä opintoja, johon aikuiskoulutustuki on myönnetty joko 2 tai 4 opintopistettä riippuen kuukauden aikana saamistasi tuloista. Jos et opiskele tukiaikana niitä opintoja, joihin tuki on myönnetty, tulisi aikuiskoulutustuki perua siltä ajalta.

Eli jokin kurssi pitää olla aloitettu ennen 31.7. vaikka yliopisto-opintojen kurssit jatkuvat vasta syyskuussa? Tämä jäi vielä epäselväksi. Ennen syyskuuta opinnot ovat luonnollisesti tauolla. Opinnot siis alkaneet 2023 syksyllä. Eli tukirahaa tarvitsisin vasta syyskuusta 2024. Onko tämä lainkaan mahdollista?

  • Opintojen tulee olla tosiasiallisesti käynnissä haetulla aikuiskoulutustukiajalla. Tärkeää on, että olet kevätlukukauden läsnäoleva ja suoritat opintoja sillä ajalla, jolle haet aikuiskoulutustuen tukioikeutta.

Olisin aloittamassa satelliitti polkuopinnot amk:ssa. Varsinainen aloitus olisi elokuussa. Mikäli opinnollistan aloituksen niin, että aloittaisin opinnot jo kesällä suorittamalla esim. valinnaisopintoja, niin olenko oikeutettu aikuiskoulutusrahaan?

  • Mikäli aikuiskoulutustuki lakkautetaan, ei syksyllä alkaviin opintoihin ole mahdollista saada tukea. Kesällä suoritettavat opinnot tapahtuvat yleensä avoimessa korkeakoulussa, ja varsinainen tukioikeus polkuopintoihin alkaisi 1.8. jälkeen.

Oliko niin, että voi olla toukokuussa opintovapaalla vaikka muutaman päivän ja sitten uudelleen syyskuussa eteenpäin siten, että hakee samoihin opintoihin sitä päätöstä? Opinnot alkaneet vuonna 2023.

  • Juuri tällä tavalla voi toimia. Tärkeää on, että olet saanut tukea opintoihisi jonkin jakson ennen 1.8.2024, jotta voisit hakea lisää tukea vuoden 2025 loppuun asti.

Eli voiko esitietona vaadittavan 5 op:n kurssin hakea samalla hakemuksella 25 op:n opintokokonaisuuden kanssa, kunhan perustelee kurssin (ja kokonaisuuden) liittymisen nykyiseen työhön?

  • Kyllä voi. Jos tuo yksittäinen kurssi ei kuulu kokonaisuuteen, sinun tulee olla ilmoittautunut kurssille ennen kuin lähetät hakemuksen. Perustele hakemuksella vapaamuotoisesti, miten kurssi liittyy nykyisiin työtehtäviisi ja / tai aiempaan koulutukseesi.
  •  

Eikö ole niin, että täytyy olla opintovapaalla, ei virkavapaalla?

  • Aikuiskoulutustukea voi saada myös, jos virkavapaa on myönnetty opintojen vuoksi vaikka virallinen vapaa ei olisikaan opintovapaa

Ammattitutkintostipendistä olisin kysynyt ammatti ja erikoisammattitutkinnoista. Jotta tätä voi hakea (myönnetään 31.7.2024 suoritettuihin tutkintoihin), niin riittääkö, että on saanut virallisen päätöksen valmistumisesta tuohon mennessä (31.7.2024 mennessä) vai pitääkö tutkintotodistuskin olla kädessä/järjestelmässä 31.7.2024 mennessä? Usein päätös arvionnista/hyväksymisestä tulee ennenkuin virallinen tutkintotodistus.

  • Sinun tulee tosissaan suorittaa tutkinto viimeistään 31.7.2024 mennessä. Tutkintotodistus tulee olla päivättynä niin, että päiväys on viimeistään 31.7.2024. Voit siis saada todistuksen myös heinäkuun 2024 jälkeen, todistuksen päiväys ratkaisee. Stipendi tulisi hakea vuoden sisällä tutkinnon suorittamisesta eli viimeistään 31.7.2025 mennessä.

Minulla on työsopimus, joka on 7 päivää alle vuoden eli en ole tällä työnantajalla töissä vähintään vuotta. Tekeekö tämä viikon vajaus tuen hakemisen mahdottomaksi?

  • Vuoden kestänyt päätoiminen työsuhde pitää täyttyä haetun tukiajan alkupäivämäärään mennessä. Eli jos haet aikuiskoulutustukea 1.7.2024 alkaen, vuoden kestänyt päätoiminen työsuhde pitää täyttyä tähän mennessä (päivämäärälleen).

Onko hyväksyttävää suorittaa sivuaineopintoja avoimen yliopiston kautta (kuitenkin sinä samaisena tutkinto-opiskelijana), jos ne voidaan sisällyttää tutkintoon? Esim. kesäaikaan monet opiskelijat tätä kautta opiskelevat.

  • Kyllä, tämä on mahdollista, kunhan nuo sivuaineopinnot voi suorittaa tutkintoon myönnetyllä opinto-oikeudella ja ne sisällytetään tutkintoon.

Onko opintovapaasta toimitettava teille jokin virallinen dokumentti työnantajalta? Itselläni opintovapaahakemus on käytännössä vain kirjaus vapaasta HR-järjestelmään, mitään varsinaista dokumenttia tästä ei ole, joten mietin, että jos dokumenttia tarvii liittää hakemukseen, mitä tietoja siihen tarvitaan?

  • Hakemusta täyttäessä sinulta tiedustellaan työnantajasi sähköpostiosoitetta. Sähköpostiosoitteeseen lähetetään hakemuksen vireille saapuessa työnantajan lomake, jossa pyydetään tiedot opintovapaasta.

Mikäli opiskelen maisteritutkinnon esim. Jyväskylän yliopisto, riittääkö se opintokokonaisuudeksi esim. KTM. Tämän jälkeen opiskelen tutkinnon osia ja myös toisesta yliopistosta Aalto-yliopisto esim. sivuaineopintoina tai valinnaisina opintoina? Onko nämä tuettavia opintoja?

  • Kaikki mainitsemasi opinnot kuuluvat aikuiskoulutustuen piiriin. Tärkeää on, että sinun tulee hakea tukea kaikkiin tuen perusteeksi haluamiisi opintoihin viimeistään 31.07. alkavalle tukioikeusjaksolle (ja sinulla tulee olla niihin kaikkiin opinto-oikeus kyseisestä päivästä alkaen). Vain tällä tavalla voisit saada tukea kaikkien suunnittelemiesi opintojen osalta myös 01.08. ja sen jälkeen.

Jos opinnot alkavat 31.7.24 ja työnantaja määrää loman pidettäväksi osittain opintovapaan ajalle. Eli opintovapaa olisi 31.7 alkaen, mutta työnantaja laittaa loman esim. 15.7-14.8.24. Onko tällaisessa tilanteessa mahdollista saada vielä aikuiskoulutustukea?

  • Voit itse valita miltä ajalta haet aikuiskoulutustukea, eli aikuiskoulutustukea voi hakea yksittäisiltä päiviltä tai pidemmiltä jaksoilta. On tärkeää, että sinulla on opinto-oikeutta, olet opintovapaalla ja opintosi etenevät opintopistevaatimusten mukaisesti haetun tukiajan aikana. Et voi olla opintovapaalla ja lomalla samaan aikaan. Jos haluaisit vielä aikuiskoulutustukea ennen aikuiskoulutustuen lakkauttamista, haetun tukiajan pitäisi alkaa viimeistään 31.7.2024.

Vielä tarkennusta eli opinnot 25op ajalla 6.5-31.12.2024, 4 opintopistettä vaaditaan per kuukausi eli jätänkö vaan hakematta tukea niiltä muutamalta kuukaudelta jolloin opintoja ei ole/opinto pisteitä kertyy "liian vähän"? maalaisjärjellä laskettuna 25op oikeuttaa aikuiskoulutustukeen 6kk ajalta (4x6=24)

  • Voit seurata itse opintopistevaatimusta ja jättää hakematta tukea kuukausilta kuin et ole opiskellut. Opintopistevaatimuksen näet kuukausikohtaisilta maksupäätöksiltä, kun olet hakenut tukea maksuun. Jos tiedät jo etukäteen että jossain kuussa opintosi eivät edisty tarpeeksi, jätä hakematta tukea maksuun.

Onko teillä tietoa, kun kuulin eräässä ajankohtaisohjelmassa, että hallitus suunnittelisi mahdollisesti aikuiskoulutustuen tilalle jotain korvaavaa järjestelmää niille aloille, missä on nyt huutava työntekijäpula, eli sairaanhoitaja- ja varhaiskasvatuksen opettajan opintoihin? Mikä tieto teillä on?

  • Valitettavasti meillä ei ole tästä yhtään enempää tietoa vaan olemme myös mediasta lukemiemme uutisten varassa.

Ei siis ihan helppoa näin virattomana opettajana täyttää vaatimusta, koska virkasuhteet ovat käytännössä aina koulujen alusta heinäkuun loppuun.

  • Vuosi samalla työnantajalla voi täyttyä useammassa jaksossa. Kysymme hakemuslomakkeella työnantajaltasi onko sinulla ollut aiempia työsuhteita.

Jos haen nyt ennen heinäkuuta aikuiskoulutusjakson alun, niin miten tarkkaan minun tässä vaiheessa pitäisi tietää vuoden 2025 tukikuukaudet?

  • Tukioikeutta voi hakea vain sille ajalle, jolle tällä hetkellä on myönnetty opintovapaata / osa-aikatyötä opintojen vuoksi työnantajalta. Tukioikeutta ei tarvitse hakea suoraan 15 kuukaudelle. Tässä vaiheessa ei siis tarvitse vielä tietää 2025 tukikuukausia.

Minun on edelleen vaikea hahmottaa tätä oikeus/maksu kuviota ja miten tätä teknisesti haetaan. Ymmärsinhän oikein että jos minulle on nyt myönnetty opintojen loppuunsaattamiseksi opintovapaata kahdessa jaksossa eli 1.-30.6. ja olen sen jälkeen kuukauden lomalla ja haen lisää vapaata ja tukea elokuusta eteenpäin niin haen nyt tukioikeutta jaksolle 1.-30.6. ja sitten teen uuden hakemuksen? Vain voinko suoraan hakea tukioikeutta pidemmälle jaksolle vaikka en ole opintovapaalla tuossa välissä vaan lomalla?

  • Voit toimia niin kuin ensin kirjoitit eli kun opintovapaa on myönnetty kahdessa osassa, hae myös tukioikeus kahdessa osassa. Jos sinulle on nyt myönnetty opintovapaata kesäkuulle, voit nyt alkuun hakea samoin tukioikeutta kesäkuulle. Jos työnantaja myöntää sinulle lisää opintovapaata elokuusta alkaen, voit sitten hakea tukioikeudelle jatkoa uudella hakemuksella. Tukea voidaan myöntää vain sellaiselle ajalle, jolloin olet opintovapaalla.

Jos nyt suoritan perusopintoja yliopistossa X, voinko suorittaa aineopinnot toisessa yliopistossa?

  • Kyllä voit suorittaa kokonaisuudet eri oppilaitoksissa. Myönnämme tukioikeuden kokonaisuuksien suorittamiseen, eli kunhan vaan saat molemmista kokonaisuuksista suoritusmerkinnät (yliopistosta x todistus perusopinnoista kokonaisuusmerkintä, ja yliopistosta y aineopinnoista kokonaisuusmerkintä), voit vaihtaa välissä oppilaitosta.

Tuen/opintovapaan katkeaminen kesäloman ajaksi ei siis vaikuta tuen jatkumiseen loman jälkeen? Eli aiempi esimerkkini: hakemus opintoihin 1.7.2024 alkaen ja loma olisi 15.7.-15.8. Niin tuki ja hakemus olisi ok ns,jatkuvana tuosta 1.7. alkaen (toski tukea ei voisi saada loman ajalta)? Vai pitääkö tehdä kaksi eri hakemusta ajalle 1.7.-14.7. ja 16.8.-->

  • Yleensä lomalla ja opintovapaalla ei voi olla samaan aikaan, joten hae tukea vain opintovapaasi ajalle 1.7.-14.7. ja 16.8.-->.

Tuo case "vuosilomat opintovapaan aikana" kiinnostaa nyt kyllä tarkemmin. Kun tosiaan olen kuullut että työnantajalla oikeus määrät lomia opintovapaan ajalle. Miksi se katkaisee opintovapaan työllisyysrahaston näkökulmasta jos näin on lain mukaan oikeus työnantajalla tehdä?

  • Loma-aikana saa usein täyden päivän palkkaa, jolloin kyseessä ei ole opintojen aikainen tulonmenetys, jonka korvaamiseen aikuiskoulutustuki on tarkoitettu. Kannattaa koittaa neuvotella työnantajan kanssa lomat siten etteivät ne katkaise aikuiskoulutustukijaksoa.

Ja vielä yksi tarkentava kysymys: riittää, että ilmoittaudun toukokuussa tekemään esitietona vaadittua kurssia ja sitten myöhemmin syksyllä jatkan 25 op:n kurssien suorittamista (en voi ilmoittautua niihin ennen esitietokurssin hyväksyntää)?

  • Selvennyksenä: erillinen yksittäinen kurssi ja opintokokonaisuus katsotaan eri opinnoiksi, vaikka aihealue olisi sama. Sinun tulee olla ilmoittautunut tuolle yksittäiselle kurssille sekä vähintään yhdelle kurssille kokonaisuudesta, ennen kuin lähetät hakemuksen. Lakkautustilanteessa tuon yksittäisen kurssin sekä jonkun kokonaisuuteen kuuluvan kurssin pitäisi alkaa viimeistään 31.7.2024.

Minulle on myönnetty polkuopintoihin aikuiskoulutustuki ajalle 1.9.2023-31.7.2024. Entä jos haluaisin aloittaa 1.7.2024 alkaen opiskelemaan jotain muuta alaa, kuin mihin aikuiskoulutustuki ja opintovapaa on alunperin myönnetty, voidaanko tässä tapauksessa aikuiskoulutustukioikeus alkuperäisiin opintoihin perua viimeiseltä kuukaudelta ja myöntää uudelleen eri opintoihin syksylle 2024 (alkaen 1.7.2024)? Uudet opinnot kestäisivät syksyn 2024.

  • Kyllä, näin on mahdollista toimia, mikäli uudet opinnot ovat käynnissä tuolloin 1.7.2024.